konyvkiadas-marketing

Hogyan építettem fel egy sikeres könyvmarketing stratégiát – Tapasztalataim és tanácsaim

A saját utam fő állomásai a következők voltak:  

 • 2019-ben jelent meg az első könyvem. Semmit sem tudtam a marketingről, de legalább annyi sütnivalóm volt, hogy fogadjak egy weblapkészítőt és marketingest.  
 • 2020-ban a második könyvem megjelenésekor a marketingessel megpróbáltuk megismételni az első könyv esetén használt marketingstratégiát, de nem sikerült olyan jól, mint 2019-ben. Amikor a Smaragd Kiadót megalapítottam, kis idő elteltével új marketingest találtam. Ekkor szembesültem vele, hogy a könyvpiac teljesen más megközelítést igényel. Nem elég a tipikus termékmarketing.  
 • Elhatároztam, hogy beleásom magam ebbe a dzsungelbe. Képzésről képzésre jártam, és faltam a szakmai cikkeket. Folyamatosan figyeltem a konkurenciát és az új marketingtrendeket.  

Így cirka három év után is vannak még számomra ismeretlen területek, de már tisztában vagyok a könyvpiacra optimalizált sikeres marketingstratégia fő összetevőivel.  

konyvmarketing

A sikeres könyvmarketing fő összetevői: 

 • Célzott online és offline jelenlét kiépítése
 • Közösségi média használata és követők bevonása
 • Az értékes tartalommarketing könyvekre szabva
 • Az email-marketing
 • Partneri együttműködések kiépítése és kihasználása a promóciókhoz
 • Akárcsak a könyvkiadók esetében, az írók szempontjából is elengedhetetlen saját brandjének erősítése és pozícionálása a piacon 

A folyamatos tartalomgyártás és -megosztás a közösségi médiában alapvető fontosságú a könyvek promóciójában, ezért ebben a cikkben ennek szentelem a legnagyobb figyelmet. 

A közösségimédia-platformok lehetővé teszik a közvetlen interakciót az olvasókkal, és nagyszerű lehetőséget biztosítanak arra, hogy a szerzők közvetlenül eljuthassanak célközönségükhöz.

A tartalomgyártás magában foglalja a különböző típusú tartalmak, mint például cikkek, blogbejegyzések, videók, infografikák, stb. rendszeres megosztását a közösségi médiafelületeken. Ezek a tartalmak lehetnek kreatív írások a könyvről, szerzőinterjúk, háttérinformációk a könyv megírásáról, vagy akár rövid részletek a könyvből, hogy felkeltsék az olvasók érdeklődését.

A folyamatos tartalomgyártás és -megosztás segít abban, hogy fenntartsuk a közösségi médiajelenlét frissességét és relevanciáját. Ez segít abban is, hogy az olvasók folyamatosan kapjanak valamilyen értékes információt, szórakozást vagy inspirációt a könyvvel kapcsolatban, ami hozzájárulhat a könyv iránti érdeklődés fenntartásához vagy növeléséhez. 

A közösségimédiamegosztásoknak is lehetőséget kell adniuk az olvasók bevonására, interakcióra. Például kérdések feltevésével, vélemények kikérésével lehetőséget adhatunk a követőinknek arra, hogy kifejezzék véleményüket, és ezáltal valódi kapcsolatot építsünk velük. Az ilyen típusú interakciók erősítik a közösségépítést és a hűség kialakítását. 

Fontos azonban megjegyezni, hogy a tartalomgyártás és -megosztásnak folyamatosnak és relevánsnak kell lennie, hogy valóban hatásos legyen. Emellett figyelni kell a közösségimédia-algoritmusokra és -trendekre, hogy a tartalmaink a megfelelő időben és a megfelelő formában jelenjenek meg a felületeken.

facebook-instagram-tiktok

Néhány tipp arról, hogy milyen típusú tartalmak működhetnek a legjobban a könyv reklámozásához a közösségi médiában:

 • Általános promóciós posztok: Az általános promóciós posztok egyáltalán nemcsak a könyvről szóló információkat tartalmazhatják, hanem a könyv mögötti történetet, az író inspirációit, vagy akár a könyv megírásának részleteit is. Fontos, hogy ezek a posztok szórakoztatóak és érdekesek legyenek, hogy ezáltal felkeltsék a követők érdeklődését. 
 • Idézetek a könyvből: Az idézetek posztolása nagyszerű módszer lehet arra, hogy felkeltse az emberek figyelmét. Válassz olyan idézeteket, amelyek érdekesek, inspirálóak vagy gondolatébresztőek, és oszd meg őket a közösségi média platformjain. 
 • Könyvbemutató videók: Készíts rövid videókat, amelyek bemutatják a könyvet, az írói munkádat vagy akár a könyvhöz kapcsolódó eseményeket. A videóknak személyeseknek és vonzóknak kell lenniük, hogy megragadják a nézők figyelmét. 
 • Interjúk: Keress lehetőségeket, hogy interjúkat adhass, amelyekben a könyvvel kapcsolatos kérdésekre válaszolsz. Ez segít abban, hogy a közönség jobban megismerjen téged és a könyvért való lelkesedésedet. 
 • Olvasói vélemények és értékelések: Oszd meg az olvasók visszajelzéseit és értékeléseit a könyvről a közösségi médián keresztül. Az ilyen tartalmak segítenek abban, hogy az emberek megtudják, mások mit gondolnak a könyvről, és lehet, hogy még inkább kíváncsiak lesznek rá. 
 • Kulisszák mögötti tartalmak: Ossz meg kulisszák mögötti tartalmakat arról, hogyan készült a könyv, hogyan született az ötlet, hogyan zajlott a szerkesztés, korrektúra, tördelés, borítótervezés és a nyomdai előállítás folyamata. Ezek a tartalmak izgalmas betekintést nyújthatnak a követőknek a könyv létrejöttének folyamatába. 
 • Nyereményjátékok és promóciók: Szervezz nyereményjátékokat vagy promóciókat a közösségi média platformjain keresztül, ahol a követők például megnyerhetik a könyvet, vagy más, a könyvvel kapcsolatos díjat.

Mindig fontos, hogy a tartalmak változatosak és érdekesek legyenek, és próbáljon az adott közösségimédia-platformon népszerű tartalomtípusokhoz igazodni. Például a képek és videók általában jobban teljesítenek a vizuális alapú platformokon, mint például az Instagramon, míg a Facebookon a hosszabb szöveges posztok és az interakcióra ösztönző tartalmak lehetnek hatékonyabbak.

Fontos az is, hogy kövesd és mérd az eredményeket, hogy megtudd, melyik típusú tartalmak működnek a legjobban a közösségi médiában, és ez alapján finomítsd a stratégiádat.

A könyvek népszerűsítése és promóciója szempontjából számos platformot használhatsz, amelyek segíthetnek a könyv elérhetőségének növelésében és a célközönség megszólításában. Néhány fontos platform a következő: 

 • Közösségimédia-platformok: A Facebook, Instagram, TikTok és más hasonló oldalak lehetővé teszik a közvetlen kapcsolatot az olvasókkal. Itt megoszthatod a könyvedről szóló híreket, tartalmakat, promóciókat és könyvbemutatókat, valamint építheted közvetlen kapcsolatod a rajongókkal és a követőkkel. 
 • Saját weboldal és blog: Egy jól felépített weboldal és blog lehetőséget ad a részletes információk megosztására, mint például a könyv előzményei, szerzői interjúk, olvasói vélemények és egyéb tartalmak. 
 • Könyves podcastek és YouTube-csatornák: Az ilyen médiumok az olvasókkal való közvetlen kapcsolatot segítik elő. Interjúkat, könyvajánlókat, írói tippeket és egyéb tartalmakat oszthatsz meg az olvasókkal. 
 • Könyvspecifikus közösségi oldalak és fórumok: Olyan platformok, mint a Goodreads, Moly vagy a LibraryThing, lehetővé teszik a könyvek szerelmeseinek, hogy megoszthassák olvasott könyveikről a véleményüket, értékeléseket írjanak, és könyvközösségekbe kapcsolódjanak be. 
 • Bloggeri együttműködések: A könyvkiadók és írók számára nagyon hasznos a könyvértékelések és -ajánlások megjelenítése céljából. 

A leghatékonyabb tartalmak a következők lehetnek: 

Facebookon: 

 1. Trailer vagy rövid videó a könyvről vagy az íróról.
 2. Képek a könyvről és az íróról, például könyvbemutatókról vagy írói eseményekről.
 3. Interjúk az íróval vagy a könyv főszereplőjével.
 4. Könyvklubok, vagy beszélgetések szervezése a könyvről.

Instagramon: 

 1. Inspiráló idézetek a könyvből.
 2. Képek a könyvről, könyvdarabokról vagy a szerzőről.
 3. Háttérsztori a könyv írásáról, vagy a könyv részleteinek megosztása.
 4. Instagram Stories használata a kulisszák mögötti tartalmak megosztására.

TikTokon: 

 1. Booktok-trendek és -kihívások követése.
 2. Rövid videók, amelyek szórakoztató módon mutatják be a könyvet vagy az írót.
 3. Kreatív könyvajánlók és vélemények rövid, lendületes stílusban.
 4. Véleményvideók, amelyek megosztják az olvasáshoz kapcsolódó élményeket és reakciókat.

Érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni az adott platformokon zajló trendeket és reakciókat a könyvpiaccal kapcsolatban, és kreatív módon integrálni azokat a saját könyved marketingjébe.  

A felsoroltak csupán példaként szolgálnak arra, hogy mennyi minden kell a sikeres marketinghez. A lényeg, hogy készülj fel a piacra való belépésre, és tervezd meg, hogyan fogod megtalálni és megtartani olvasói bázisodat a könyved sikerének érdekében. 

Írta: Zsiros-Petróczki Kitti

Ha szeretnél első kézből értesülni az előrendelésekről és a megjelenésekről, akkor érdemes feliratkozni a hírlevelünkre.

94. Ünnepi Könyvhét élménybeszámolók

A Smaragd Kiadó nagy létszámban képviseltette...

K. László Szilvia bemutatkozó

Kisgyermeknevelő és gyógypedagógus végzettségem...

Szeretnél te is könyvkiadónk szerzői közé tartozni?

Ide kattintva minden információt megtalálsz a könyvkiadás menetéről, valamint a Smaragd Kiadó szolgáltatásairól.

Legyen a Tiéd a következő sikerkönyv!

További bejegyzések 

K. László Szilvia bemutatkozó

“A szavakkal való játék végigkíséri az életemet. Folyamatosan alkotok, mindig dolgozom valamin. Óvodás korom óta írok verseket, kis füzetek őrzik a korai próbálkozásokat. Később meséket, novellákat, hosszabb történeteket is írtam.” – K. László Szilvia

bővebben

Beleolvasó: Varázslatos Mesketék 1. MeseErdő

30 díjnyertes mese és 6 csodaszép vers, 36 profi illusztráció és 40 gyönyörű gyerekrajz várja a leendő könyvtulajdonosokat ebben a kemény borítós, 144 oldalas, A4-es méretű, cérnafűzött kötetben. Szerzők:Bakó Judit, Balogh Edit, Besnyei Júlia, Bodnár Gyöngyi, Bubenkó...

bővebben
0

KOSÁR