Élménybeszámoló: People First Irodalmi Nap

2022.06.18-án került megrendezésre Pécsen a Lapozgató – People First Irodalmi Nap, melyen a Smaragd Kiadót  S. A. Locryn, Elena Honoria, Zsíros-Takács Mária, Zsiros-Petróczki Kitti és Andy T. Miller képviselte. Az egyesület első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendezte meg az eseményt, amelynek célja az irodalom népszerűsítése.

A People First – a Társadalmi Elfogadásért – Magyarországi Központi Egyesület (röviden: People First Egyesület – Pécs) segíti és támogatja a fogyatékossággal élők önálló életvitelét. Az Egyesület tagsága fogyatékossággal élő teljes értékű emberekből, kisebb mértékben az őket segítőkből és szakemberekből áll.

people-first

Az esemény az egyesület udvarán került megrendezésre, ahol a szervezők a szinte mediterrán melegben a fák hűsítő árnyékában sok szeretettel, frissítőkkel és süteményekkel várták a látogatókat. A programok művészi hátterét  az Angster emlékmű szolgáltatta.

A látogatók megismerkedhettek az egyesület tagjaival, akik közül  néhányan felolvastak egy-egy részletet a Smaragd Kiadó jelenlévő szerzőinek műveiből. Lehetőség nyílt beszélgetni az elhangzottakról, valamint a résztvevők alaposan kikérdezték a szerzőket írói szokásaikról és a könyvkiadásról.

A program S. A. Locryn: Edinburgh kék fényei című könyvének részletével indult, amit Zsiga Csaba olvasott fel. A jelenlévők között volt, aki az egyik főszereplőhöz hasonlóan poszttraumás stressz szindrómában szenved, és úgy érezte, az író tökéletesen ábrázolta ezt regényében. Szóba kerültek a mentőautók is, ami kapcsán S. A. Locryn mesélt a Magyarországon az Inter-Ambulance non-profit szervezet által üzemeltetett MICU típusú (Mobile Intensive Care Unit) mentőautókról, amilyeneket Angliában is használnak. Elmondta, hogy nagyon szereti Edinburghot, többször járt már ott, és ezért is választotta regénye helyszínéül.

Elena Honoria  Zsiros-Petróczik Kitti nemrég megjelent, Elképzelt terápia című regényéből olvasott fel. A közönség főként arra volt kíváncsi, mi volt az író célja a regénnyel. Kitti elmondta, hogy szerette volna megmutatni, hogy egy terápiás folyamat nem ördögtől való, és akinek szüksége van rá, az merjen belevágni. A közönség úgy ítélte meg, hogy sikerült közérthetően írni erről a közel sem egyszerű témáról.

A délután folyamán Kerekes Hilda Elena Honoria: Cukorfalat című novellájának egy részletét Andy T. Miller elbeszélését és olvasta fel.

A rendezvényen meghallgathattuk a versmondó versenyre jelentkezők csodás szavalatait. Igazi érzelmi hullámvasút volt. Karinthy és Petőfi művei mellett az egyesületből Balogh Roland versét, a Smaragd Kiadó írói közül pedig Zsíros-Takács Mária költeményét élvezhettük. Molnár Gyöngyi kedvenc idézetgyűjteményéből olvasott fel.

A verseny győztese Galambos Ferenc lett Karinthy Frigyes: Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek című versével. A második helyet Kerekes Hilda nyerte el, a harmadik helyen Balogh Roland és Rigó Tünde osztozott.

s-a-locryn

Zsíros-Takács Mária író a következőt mondta az eseményről: Felemelő érzés volt látni, ahogy a felolvasott művek segítségével összekapcsolódtak a lelkek, megnyíltak a szívek. Ahogy idegenekből, régi ismerősök váltak. Mert van valami csodálatos a történetekben, ami egymás felé vonzza az embereket. Pécsen ennek is tanúi lehettünk…
A mondás úgy tartja: “Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet.” Valahogy így van ez az irodalommal is.

Mindent összevetve egy nagyon eseménydús, vidám napot töltöttünk együtt. Köszönjük a People First Egyesület meghívását és eredményes működést kívánunk nekik. Reméljük, jövőre újra találkozunk.

További képek Facebook oldalunkon.

A nyertes szavalat videója TikTok-on elérhető.

Szeretnél te is könyvkiadónk szerzői közé tartozni?

Ide kattintva minden információt megtalálsz a könyvkiadás menetéről, valamint a Smaragd Kiadó szolgáltatásairól.

Legyen a Tiéd a következő sikerkönyv!

További bejegyzések 

Haffner Orsolya bemutatkozó

“Éppen betöltöttem a nyolcadik évemet, amikor felfedeztem, micsoda kalandot rejt az írás. Naplót kezdtem vezetni. Idővel az események listáját felváltották a gondolatok, és kiderült, hogy egyfajta meditatív elfoglaltságot találtam magamnak. A külföldről kapott, üres határidőnaplók meglódították a fantáziámat. Egyszerű ajándéknak számítottak, mégis inspiráltak.”

bővebben

Beleolvasó: Torma István – Okosak, szépek

“Ibolyka el-elgondolkodott, hogy mi határozza meg a szépséget.
Leginkább arra jutott, hogyha a lelke szép, akkor szépnek látszik ő maga is. De ez nem sikerült mindig. Néha rossz, gonosz gondolatai voltak, ezeket persze soha nem mondta, mutatta ki. Volt benne annyi önbecsülés, hogy ezt más ne tudja róla. Naplójából is kitépte azokat a lapokat…”

bővebben

Beleolvasó: Aurora P. Hill – A halandó istennő

“Sötét mélység tátongott mögötte.
Mintha onnan érkezett volna, hogy majd a semmibe térjen vissza. Magas alakját rejtő vértezetét lágy fény fogta körbe. Hátán lándzsa, az egyik kezében kard.
A sisakjához nyúlt. Bőre csupán egyetlen pillanatra villant fel az acél alatt, ahogy a száját takaró lemez felfedte arca egy kis részletét.
Pengevékony ajkait megvilágította a fény.
Nem mosolygott, nem beszélt. Lényéből olyan határozottság sugárzott, hogy ha a sötétség élő lett volna, azonnal behódol neki.
Léptei felgyorsultak, lendült a kard, és lecsapott …rá.”

bővebben
0

KOSÁR