Élménybeszámoló: People First Irodalmi Nap

2022.06.18-án került megrendezésre Pécsen a Lapozgató – People First Irodalmi Nap, melyen a Smaragd Kiadót  S. A. Locryn, Elena Honoria, Zsíros-Takács Mária, Zsiros-Petróczki Kitti és Andy T. Miller képviselte. Az egyesület első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendezte meg az eseményt, amelynek célja az irodalom népszerűsítése.

A People First – a Társadalmi Elfogadásért – Magyarországi Központi Egyesület (röviden: People First Egyesület – Pécs) segíti és támogatja a fogyatékossággal élők önálló életvitelét. Az Egyesület tagsága fogyatékossággal élő teljes értékű emberekből, kisebb mértékben az őket segítőkből és szakemberekből áll.

people-first

Az esemény az egyesület udvarán került megrendezésre, ahol a szervezők a szinte mediterrán melegben a fák hűsítő árnyékában sok szeretettel, frissítőkkel és süteményekkel várták a látogatókat. A programok művészi hátterét  az Angster emlékmű szolgáltatta.

A látogatók megismerkedhettek az egyesület tagjaival, akik közül  néhányan felolvastak egy-egy részletet a Smaragd Kiadó jelenlévő szerzőinek műveiből. Lehetőség nyílt beszélgetni az elhangzottakról, valamint a résztvevők alaposan kikérdezték a szerzőket írói szokásaikról és a könyvkiadásról.

A program S. A. Locryn: Edinburgh kék fényei című könyvének részletével indult, amit Zsiga Csaba olvasott fel. A jelenlévők között volt, aki az egyik főszereplőhöz hasonlóan poszttraumás stressz szindrómában szenved, és úgy érezte, az író tökéletesen ábrázolta ezt regényében. Szóba kerültek a mentőautók is, ami kapcsán S. A. Locryn mesélt a Magyarországon az Inter-Ambulance non-profit szervezet által üzemeltetett MICU típusú (Mobile Intensive Care Unit) mentőautókról, amilyeneket Angliában is használnak. Elmondta, hogy nagyon szereti Edinburghot, többször járt már ott, és ezért is választotta regénye helyszínéül.

Elena Honoria  Zsiros-Petróczik Kitti nemrég megjelent, Elképzelt terápia című regényéből olvasott fel. A közönség főként arra volt kíváncsi, mi volt az író célja a regénnyel. Kitti elmondta, hogy szerette volna megmutatni, hogy egy terápiás folyamat nem ördögtől való, és akinek szüksége van rá, az merjen belevágni. A közönség úgy ítélte meg, hogy sikerült közérthetően írni erről a közel sem egyszerű témáról.

A délután folyamán Kerekes Hilda Elena Honoria: Cukorfalat című novellájának egy részletét Andy T. Miller elbeszélését és olvasta fel.

A rendezvényen meghallgathattuk a versmondó versenyre jelentkezők csodás szavalatait. Igazi érzelmi hullámvasút volt. Karinthy és Petőfi művei mellett az egyesületből Balogh Roland versét, a Smaragd Kiadó írói közül pedig Zsíros-Takács Mária költeményét élvezhettük. Molnár Gyöngyi kedvenc idézetgyűjteményéből olvasott fel.

A verseny győztese Galambos Ferenc lett Karinthy Frigyes: Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek című versével. A második helyet Kerekes Hilda nyerte el, a harmadik helyen Balogh Roland és Rigó Tünde osztozott.

s-a-locryn

Zsíros-Takács Mária író a következőt mondta az eseményről: Felemelő érzés volt látni, ahogy a felolvasott művek segítségével összekapcsolódtak a lelkek, megnyíltak a szívek. Ahogy idegenekből, régi ismerősök váltak. Mert van valami csodálatos a történetekben, ami egymás felé vonzza az embereket. Pécsen ennek is tanúi lehettünk…
A mondás úgy tartja: “Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet.” Valahogy így van ez az irodalommal is.

Mindent összevetve egy nagyon eseménydús, vidám napot töltöttünk együtt. Köszönjük a People First Egyesület meghívását és eredményes működést kívánunk nekik. Reméljük, jövőre újra találkozunk.

További képek Facebook oldalunkon.

A nyertes szavalat videója TikTok-on elérhető.

Szeretnél te is könyvkiadónk szerzői közé tartozni?

Ide kattintva minden információt megtalálsz a könyvkiadás menetéről, valamint a Smaragd Kiadó szolgáltatásairól.

Legyen a Tiéd a következő sikerkönyv!

További bejegyzések 

Beleolvasó: Varázslatos Mesketék 1. MeseErdő

30 díjnyertes mese és 6 csodaszép vers, 36 profi illusztráció és 40 gyönyörű gyerekrajz várja a leendő könyvtulajdonosokat ebben a kemény borítós, 144 oldalas, A4-es méretű, cérnafűzött kötetben. Szerzők:Bakó Judit, Balogh Edit, Besnyei Júlia, Bodnár Gyöngyi, Bubenkó...

bővebben

Beleolvasó: Simon Rita – Holló szerelme

A zöldszínű, lepketestű tündérlányok fürdéshez készülődtek, miután álmosan kikeltek mohaágyukból. Egyikük, Pille - talán mind közül a legszebb -, mozgást vett észre a túlsó parton. Kiterjesztette világító szárnyait, a magasba emelkedett, úgy próbált a fák mögé lesni....

bővebben

Beleolvasó: Bálint Mariann – Rossz/csont

Bevezetés Hiába vágnak ki belőlünk egy darabot, ami addig fájt. Amikor eltávolítanak egy „beteg” részt anélkül, hogy a testrésznek megfelelő tudati terület át lenne fényesítve, az addig testi tünetként, betegségként megnyilvánuló feladat egy nyisszantással a meg nem...

bővebben
0

KOSÁR