konyvkiadas

Könyvkiadás, ahogy a Smaragd Kiadó szerzői megélték

A könyvkiadás folyamata összetett, és ahhoz hogy jó könyvek kerüljenek az olvasók kezébe, a kéziratoknak rengeteg utómunkán kell átesniük, mire a boltok polcaira kerülnek. Ebben a bejegyzésben Ruzsics Ilona, S. A. Locryn és Gombos László mesélnek nektek a könyvkiadáshoz kapcsolódó élményeikről.

ruzsics-ilona

A könyvkiadás rengeteg munkával jár. Az egyik legnagyobb kihívás a kiadó megtalálása. Abban az esetben is, ha privát kiadásról van szó, tehát ha a szerző maga viseli a kiadás összes költségét, nehéz egy szakmailag jól felkészült kiadót találni. Én számos kiadót kontaktáltam. Nagyon sok helyről még válasz sem érkezett, vagy elindult egy folyamat és az hirtelen megszakadt. Ez rengeteg frusztrációval jár. Hónapok is eltelhetnek, mire az ember megtalálja a számára megfelelő kiadót.

Azt kell mondjam, hogy a Smaragd Kiadóval szerencsésnek érzem magam. Az első perctől jól éreztem magam. Minden kérdésemre választ kaptam, a kommunikáció nagyon gyors és korrekt. A Kiadó vezetője nagyon segítőkész. Szeretném még kiemelni a nyomdát is, amivel a Kiadó együtt dolgozik. Meghívtak a könyvem nyomtatásához, ahova sajnos nem tudtam elmenni, de így is mindenről tájékoztattak, képeket és videókat kaptam a folyamatról. Az, hogy Smaragd Kiadónak ilyen jó partnerei vannak, nemcsak a partnert, hanem a Kiadót is dicséri. Örülök, hogy végül itt kötöttem ki. Ugyan voltak más ajánlataim is, de egyik sem volt ennyire pozitív.

Az első könyvem nem a Smaragd kiadónál jelent meg, csak a második és a harmadik, ennek köszönhetően pedig kifejezetten szeleskörű betekintést nyertem a könyvkiadásba.

Mivel az összes könyvem a Covid alatt látott napvilágot, a munka nagy részét a távolság és telefonos/e-mailes megbeszélések jellemezték. Azt kell mondanom, hogy mind a két kiadó esetében jól működött ez a kommunikáció, hiszen mindent meg lehetett oldani minimális kontaktussal, de Smaragd kiadó az, ahol csillagos ötösre értékelem a közös munkát.

s-a-locryn-konyvkiadas

Hiába nem találkoztunk a kiadó, illetve a szerkesztési és korrektúrázási munkákért felelős Stílus és Technika tagjaival nagyon sokáig, a kommunikáció és az együttműködés végig elképesztően gördülékenyen ment. A felmerülő nehézségeket, esetleges egyet nem értéseket mindig meg tudtuk beszélni, és mindig a legjobb eredmény jött ezekből az egyeztetésekből. Végig egy csapat szerves tagjának éreztem magam, és ez az érzés azóta csak erősödött. Azt viszont nem gondolom, hogy csak a Covid kényszerítette erre a rugalmasságra a kiadó vezetőjét, Kittit, szerintem ez a személyiségéből fakad. Szerintem akár a kiadó mottója lehetne az is, hogy “mindent meg tudunk oldani.”

Az is nagyon fontos számomra ebben a csapatban, hogy nagyon elfogadóak, mostanában “újra tabúsított” témákhoz is nyitottan állnak, az LMBTQ+ témaválasztásom sosem volt akadály. Kitti, szeretne minél színesebb termékpalettát, és ebből nem hajlandó engedni – az én legnagyobb megkönnyebbülésemre.

gombos-laszlo-konyvkiadas

A Smaragd Kiadó és Zsiros-Petróczki Kitti mindig mellettem áll, a szerző szövetségeseként. Minden író legjobb akaratú barátja. Hogy mondjak egy példát: amikor kiderült, hogy a könyvem 61 képéből 60-at ki kell cserélni, mert nem jó a pixelsűrűsége (nem a felbontása, egy másik értéke), akkor Kitti ahelyett, hogy rám tolta volna a problémát vagy ejtette volna a könyvet, ehelyett vért izzadt, hogy sikerüljön kicserélni a képeket vagy megtalálni a világban azok pixelsűrű verzióját.

36 órán belül összehozta a hiányzó képmennyiséget. Ráadásul a kicserélendő képek helyére még jobbakat talált.

Már a szerződéskötéskor leesett, hogy a Smaragd egy igazi kincs: sok könyvkiadónak olvastam el a szerződését, amit az írókkal köt. Volt olyan kiadó, aki 2 oldalas szerződést kötött és ez katasztrófát ígért, hiszen 2 oldal szinte semmiről nem rendelkezik, a kiadó önkényes. A Smaragd közel 15 oldalas szerződést kínált, ebben részletezve valóban minden eshetőséget, jogot és kötelességet, ami a könyvkiadást érinti.

De nehogy azt higgyék, hogy csak jókat tudok róla írni. Írok inkább nagyon jókat. Beszéljünk a pénzről, mert az nagyon fontos. A kiadó csak akkor számláz ki valamit, ha már elkészült vele. Kitti segített adószámot létrehozni és használni, hogy az állam ne tudjon kizsebelni, csak adóztatni.

Író-kiadó találkozókat szervez, már akár potenciális íróknak is, és bármilyen egyéb érdeklődőnek. A Smaragd szívében mindenkinek jut hely. A találkozókon megismerkedhet az ember az egész szakma minden szegmensével ingyen és ajándékokat kapva.

A Smaragd tündéri fényének része, hogy aki részt vesz a közösségben, az már nem csak egy író, egy ember, hanem egy barát.

Szerzőink élménybeszámolói saját szavaikkal (változatlan formában).

Szeretnél te is könyvkiadónk szerzői közé tartozni?

Ide kattintva minden információt megtalálsz a könyvkiadás menetéről, valamint a Smaragd Kiadó szolgáltatásairól.

Legyen a Tiéd a következő sikerkönyv!

További bejegyzések 

Haffner Orsolya bemutatkozó

“Éppen betöltöttem a nyolcadik évemet, amikor felfedeztem, micsoda kalandot rejt az írás. Naplót kezdtem vezetni. Idővel az események listáját felváltották a gondolatok, és kiderült, hogy egyfajta meditatív elfoglaltságot találtam magamnak. A külföldről kapott, üres határidőnaplók meglódították a fantáziámat. Egyszerű ajándéknak számítottak, mégis inspiráltak.”

bővebben

Beleolvasó: Torma István – Okosak, szépek

“Ibolyka el-elgondolkodott, hogy mi határozza meg a szépséget.
Leginkább arra jutott, hogyha a lelke szép, akkor szépnek látszik ő maga is. De ez nem sikerült mindig. Néha rossz, gonosz gondolatai voltak, ezeket persze soha nem mondta, mutatta ki. Volt benne annyi önbecsülés, hogy ezt más ne tudja róla. Naplójából is kitépte azokat a lapokat…”

bővebben

Beleolvasó: Aurora P. Hill – A halandó istennő

“Sötét mélység tátongott mögötte.
Mintha onnan érkezett volna, hogy majd a semmibe térjen vissza. Magas alakját rejtő vértezetét lágy fény fogta körbe. Hátán lándzsa, az egyik kezében kard.
A sisakjához nyúlt. Bőre csupán egyetlen pillanatra villant fel az acél alatt, ahogy a száját takaró lemez felfedte arca egy kis részletét.
Pengevékony ajkait megvilágította a fény.
Nem mosolygott, nem beszélt. Lényéből olyan határozottság sugárzott, hogy ha a sötétség élő lett volna, azonnal behódol neki.
Léptei felgyorsultak, lendült a kard, és lecsapott …rá.”

bővebben
0

KOSÁR