konyvbemutato-iro-olvaso-talalkozo-esemeny

Könyvbemutatók, író-olvasó találkozók, előadások

Ebben a bejegyzésben​ Gombos László, A Hidegháború és még 30 év című könyv szerzője szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy bár már szinte minden online zajlik, a személyes jelenlétet igénylő rendezvényeknek is van létjogosultsága. A bejegyzés végén javaslatot is tesz arra, hogyan lehetne ezt szervezettebben megtenni, valamint kifejti azt is, hogyan lehetne mindenki számára előnyös.

gombos-laszlo

Nem rég Balmazújvárosban jártam, ahol fantasztikus élményben volt részem. Ez volt az első olyan író-olvasó találkozó, ahol a könyvtár nemcsak hogy részt vett a szervezésben, de igen komoly létszámú közönséget verbuváltak össze a helyi diákokból. Egy író életében talán nincs is felemelőbb pillanat, mint amikor 40 csillogó szempár figyel arra, ami után ő 15 évig kutatott, majd megírta és a könyvkiadás kalandos útján végre eljuttatta az olvasókhoz.

Ilyen rendezvényekre általában viszonylag kevesen szoktak eljönni. Ennek több oka is lehet. Az egyik az a sztereotípia, hogy ezek unalmasak. A másik, hogy a hazai könyvpiac nagyjából 30,000 fős, bár ez nem arányos az olvasók számával.

Hogyan kerülhető el, hogy unalmas legyen egy ilyen rendezvény? Az én esetemben (A hidegháború és még 30 év című könyvhöz kapcsolódó események esetében) azért nem jellemző az egyhangúság, mert képeket és rövid videó felvételeket is mutatok a világról és annak változásáról. Ha adott közönség körében arra van igény, akkor jelenorientált felvételeket, ha arra van igény, akkor a múlt eseményeit felidézőeket (1945-től máig).

A második felvetés: a szűk létszámú könyvpiac kérdése. Van Magyarországon 3200 település, ha egyenlően szétosztanánk az olvasókat, akkor településenként 9-10 nagyon aktív olvasó/könyvvásárló lenne. Ezt az átlagos könyvbemutatós létszámok vissza is igazolják. De lehet ezen bővíteni. Mit lehet tenni az ügy érdekében? Például, ha egy könyvtárral letárgyalok egy rendezvényt (író általi megkeresés jellemző Magyarországon), akkor a jól szervező könyvtár reklámozza az eseményt a saját honlapján/közösségi oldalán, így a saját programjai iránt érdeklődő közönségét meg tudja mozgatni.

a-hideghaboru-es-meg-30-ev

A nagyon jól szervező könyvtár nem csak reklámozza az oldalán, de szórólapokon is és a könyvtárhoz/önkormányzathoz tartozó plakátfelületeken is reklámozza az eseményt. A kiválóan reklámozó könyvtár reáveszi a helyi sajtót, hogy hozzanak le cikket az eseményről, lehetőleg már előzetes reklám jelleggel és utána készítsenek közvetítést/interjút az íróról/íróval. A fantasztikusan szervező könyvtár inkább koradélutánra teszi a programot, ezzel 1-2 középiskolai osztályt is be tud szervezni (a további érdeklődők rendszerint nyugdíjasok, nekik megfelel a koradélutáni időpont). A könyvtárak könyvtára, amelyik egyszerre reklámozza az eseményt a saját és a település felületein, egyszerre szórólapozik és plakátozik, beszervezi a helyi sajtót és szervez középiskolai osztályokat. – Persze ez sem garancia arra, hogy az adott könyv témája tömegeket fog megmozgatni, de így van esély rá, hogy egy nagyobb közönség jelenjen meg.

Iskolák számára is adott a lehetőség, hogy egy vagy akár több osztály kedvéért meghívjanak egy írót, és esetemben például egy történelem órát annak szenteljenek, hogy rendhagyó előadásos formában vesézhessék ki a tanulók a történelem ezen szakaszát az íróval együtt. Az a tapasztalat, hogy minél kisebb egy település, annál nagyobb az igény erre a közönségben (és annál jobbat tesz a gyerekeknek).

gombos-laszlo-konyvkiadas

Gombos László szeretettel várja azon iskolák és könyvtárak megkeresését, akik érdemesnek tartják művét arra, hogy beszéljen róla, valamint az elmúlt 20 év történelméről.

Könyvtárak – írók – iskolák fóruma

Mi lenne a tartós megoldás? Egy olyan megoldás, ami az egész országra kiterjed. Egy megoldás, ami a tanárhiányt is tudja feledtetni. Hozzuk össze az írókat, az iskolákat és a könyvtárakat egy országos csoportba. Itt mindenkinek igazolnia kell magát, vagy egy saját könyvvel vagy könyvtárként, vagy iskolaként. Így az írók/kiadók is kereshetnek megjelenési lehetőségeket, az iskolák és könyvtárak pedig extrémen színes programot tudnak összeállítani. (Moly.hu vagy Facebook?)

Ez kizárólag addig működhet jól, amíg alulról szervezett a dolog, amíg minisztériumi szintről nem kezdenek belenyúlni, cenzúrázni.

Itt a rendezvényszervezők meghatározhatják, hogy milyen témákat szeretnének, vagy bejelenthetik, hogy bárki érdeklődhet. Leírhatják az általuk nyújtott feltételeket. Ez az egész hazai kulturális életet felpezsdítené és a vidék iskolái és könyvtárai is bőséges rendezvénykínálatot tudnának nyújtani.

Végre kiderülne, hogy mire gondolt a „költő”.

A cikket írta Gombos László. A bejegyzést változatlan formában közöljük.

Szeretnél te is könyvkiadónk szerzői közé tartozni?

Ide kattintva minden információt megtalálsz a könyvkiadás menetéről, valamint a Smaragd Kiadó szolgáltatásairól.

Legyen a Tiéd a következő sikerkönyv!

További bejegyzések 

Beleolvasó: Varga Barnabás – Duális világ

“Az elmúlt hónap, de különösen az utolsó hét őrült tempója kikészítette Adrianót, de ha mélypontra jutott, mindig biztatta magát: a kemény munka meghozza a gyümölcsét. Vagy ahogy a polgármesterjelölt, Marcos Moreira mondja: csak az ezer százalékot kell belerakni. Kevesebbet időpocsékolás.”

bővebben

Beleolvasó: Léhmann Ágnes – Bőrdzsekis Beethoven

“Meg kell erőltetnem magam, hogy újra felidézzem, mi játszódott le azon a novemberi délutánon a termemben, ám a részletek egyre jobban a feledés jótékony homályába merülnek. Vannak, akik szerint ez az igazi megbocsátás.  Nem tudom. Lehet.”

bővebben

Akasztják a hóhért, avagy amikor a szerkesztőt szerkesztik

Ez a cikk a szerzőbőrbe bújt szerkesztőkről, vagyis olyan írókról, írónőkről szól, akik azon kívül, hogy saját, kiadott könyvvel, könyvekkel rendelkeznek, mellette kiadói, irodalmi, olvasószerkesztőként, stb. dolgoznak. Kezdjük is az elején! Ideális esetben a...

bővebben
0

KOSÁR