tanczos-tamas

Tánczos Tamás bemutatkozó

tanczos-tamas

Hogy mióta érdekel az írás? Egy még el nem készült interjú első kérdése valószínűleg ez lenne. És valószínűleg így válaszolnék. Valamilyen szinten mindig is az életem részét képezte. Már Jászladányon, az azóta megszűnt általános iskolámban írtam egy paródiaverset arról az osztálytársamról, aki szerint az emberiség eltűnése után a kutyák lennének a következő uralkodó intelligens faj. Természetesen ez sohasem került publikálásra. De próbálkoztam egy zsebkönyvsorozattal is, amely az ismeretterjesztésre épült volna, rajzokkal kiegészítve. Két oldal után jegeltem. Szolnokon a gimnáziumomban pedig, önszórakoztatásból rövid képregényeket alkottam, a lehető legergyább pálcikaemberekkel.

Az igazi áttörés a Covid első hulláma alatt érkezett. Bár én a kereskedelmi munkámat nem tudtam home office-ból végezni, a szabadban eltölthető időm nekem is lecsökkent. Ebben az időszakban született meg az első valódi regényötletem, ami azóta is a laptop merevlemezén „porosodik”. Majd egyszer…

Ötleteim pedig vannak, nem is kevés. Az idő az, amivel nem vagyok bő lére eresztve. De talán ezzel nem mondtam újat, biztosan nem én vagyok egyedül így. Legalább három regényötlet van körvonalazódva a fejemben, de az „egyszerre csak egyet” elvet követve nem kezdek bele az összesbe, mert a végén még szétdurranna a fejem. Persze egy verset nem tart annyi ideig megírni, így ha jön az ihlet, akkor néha-néha összehozok egyet.

Ha pedig nem az írással foglalkozok szabadidőmben, akkor hétvégente a barátaimat fárasztom, de ez egy oda-vissza működő folyamat. De így szeretjük egymást. Ha pedig egyedül vagyok, mint a kisujjam és ihletem sincs, akkor nagyon szeretek olvasni, zenét hallgatni, rajzolni, vagy festeni – persze a pálcikaember szintnél kicsit jobban, az tényleg csak unaloműzés volt -, filmeket, sorozatokat, animéket nézni, vasárnaponként

tanczos-tamas2

pedig a Forma 1, ami elsődleges figyelmemet élvezi, amiért már szintén gyerekkorom óta bolondulok. Persze, öt-hat éves fejjel az ember még csak annyit fog fel belőle, hogy hangos autók száguldoznak, és a kedvence a sokadik győzelmét aratja egy tűzpiros Ferrarival. Most már jobban érdekel a dolgok háttere. Spoiler, roppant bürokratikus.

Azt mondják, nem lehetsz két világ polgára. Nincs kedvem most felsorolni, hogy összesen hány világ polgára vagyok, csak néhány szembeállítást. Rocker vagyok, aki popzenét is hallgat. Szeretek mai előadókat is, de a retro felé is húz a szívem. Nyugati filmeket, sorozatokat és keleti animéket nézek. Stephen King a kedvenc íróm, de egy bűnrossz magyar Star Wars paródián is képes vagyok harsányan nevetni. Íróként és színészként is szeretnék elhelyezkedni. Ateistának vallom magam, miközben a buddhista filozófia közel áll hozzám. A Marvelt és a DC-t is szeretem. Sok ilyen van még, reggelig is ecsetelhetném. Erre viszont nem úgy tekintek, mint aki mindenhol és mindenkinek meg akarna felelni. Inkább úgy, hogy ami felkelti az érdeklődésem, annak utánajárok. Ha pedig megtetszik, akkor a részemmé teszem.

Egészen idáig nem nagyon gondolkodtam el rajta, hogy mi a regényem üzenete. Illetve, ha van is, mi az. Egész egyszerűen lett egy ötletem, amiből úgy gondoltam, hogy egy szórakoztató könyvet lehetne írni. És most a szórakoztató alatt nem az önfeledt jókedvre, hanem a kikapcsolódó szabadidős tevékenységre gondolok, amit az olvasás nyújthat. Nincsenek vele nagy céljaim. Tudom, hogy nem ez a könyvem lesz az, amiért tolongani fognak az emberek, és egy csapásra sztárt csinál belőlem. Viszont egy kezdet. A nevemet felteszi a radarra. Szerénység lenne azt mondanom, hogy egyáltalán nem szeretnék ismert lenni, hogy csak az írás és az olvasás szeretete miatt csinálom. Ha így lenne, akkor álnév alatt alkotnék.

A nevem Tánczos Tamás. Huszonöt éves vagyok. Életem során már ötször költöztem, és a mostani lakásom sem állandó, de remélem, egyszer sikerül véglegesen letelepednem. Ha végtelen mennyiségű pénzem lenne, akkor pedig beutaznám a Földet. A világ összes látványosságát meglátogatnám. Mert az életünk rövid, a látnivaló pedig sok. Én pedig mindent meg akarok nézni, mielőtt az örökkévalóságig bámulom majd a koporsót belülről.

Az író bemutatkozása saját szavaival (változatlan formában).

Szeretnél te is könyvkiadónk szerzői közé tartozni?

Ide kattintva minden információt megtalálsz a könyvkiadás menetéről, valamint a Smaragd Kiadó szolgáltatásairól.

Legyen a Tiéd a következő sikerkönyv!

További bejegyzések 

Haffner Orsolya bemutatkozó

“Éppen betöltöttem a nyolcadik évemet, amikor felfedeztem, micsoda kalandot rejt az írás. Naplót kezdtem vezetni. Idővel az események listáját felváltották a gondolatok, és kiderült, hogy egyfajta meditatív elfoglaltságot találtam magamnak. A külföldről kapott, üres határidőnaplók meglódították a fantáziámat. Egyszerű ajándéknak számítottak, mégis inspiráltak.”

bővebben

Beleolvasó: Torma István – Okosak, szépek

“Ibolyka el-elgondolkodott, hogy mi határozza meg a szépséget.
Leginkább arra jutott, hogyha a lelke szép, akkor szépnek látszik ő maga is. De ez nem sikerült mindig. Néha rossz, gonosz gondolatai voltak, ezeket persze soha nem mondta, mutatta ki. Volt benne annyi önbecsülés, hogy ezt más ne tudja róla. Naplójából is kitépte azokat a lapokat…”

bővebben

Beleolvasó: Aurora P. Hill – A halandó istennő

“Sötét mélység tátongott mögötte.
Mintha onnan érkezett volna, hogy majd a semmibe térjen vissza. Magas alakját rejtő vértezetét lágy fény fogta körbe. Hátán lándzsa, az egyik kezében kard.
A sisakjához nyúlt. Bőre csupán egyetlen pillanatra villant fel az acél alatt, ahogy a száját takaró lemez felfedte arca egy kis részletét.
Pengevékony ajkait megvilágította a fény.
Nem mosolygott, nem beszélt. Lényéből olyan határozottság sugárzott, hogy ha a sötétség élő lett volna, azonnal behódol neki.
Léptei felgyorsultak, lendült a kard, és lecsapott …rá.”

bővebben
0

KOSÁR