konyvkiadas-tortenete

A könyvkiadás rövid története és fejlődése a mai napig

konyvkiadas-tortenete

A könyvkiadás rövid története és fejlődése a mai napig

Kiadók az 1800-as években

A napjainkban könyvkiadást jelentő tevékenység a könyvnyomtatás megjelenésével kezdődött. A nyomdászok nem csupán kinyomtatták a könyveket, hanem kiadták és terjesztették is.

Az 1800-as évektől a könyvkiadást végző vállalkozások átvették a szerzőtől a kiadás jogát, és elvégezték azokat a munkálatokat, amelyek során fizikai könyv készült a műből. A szerzők részére tiszteletdíjat fizettek.

Magyarországon a 18. század utolsó harmadától már önálló foglalkozási ág volt a könyvkereskedelem, azon belül pedig bizományosi rendszer működött épp úgy, mint ma is.

Az ipari forradalom és a kiadói tevékenységről a tömegkommunikációra való átállás

A tégelyes gyorssajtó feltalálása után egyre nagyobb példányszámban jelentek meg a könyvek, hiszen ez a találmány gyorsabb előállítást tett lehetővé. A könyvkiadók saját nyomdákat alkalmaztak, a szerzőkkel pedig szerződéseket kötöttek.

Könyvkiadás Magyarországon a szocializmus idején

Magyarországon 1948-ban először a nagy, majd a kisebb könyvkiadókat államosították, amelyek szakavatatlan vezetők kezébe kerültek. 1952-ben a magán-könyvkereskedelmet teljesen felszámolták. A könyvkiadás és a könyvkereskedelem irányított, szigorúan szabályozott lett. Tilos volt a polgári véleménynyilvánítás, megszűnt a sajtószabadság.

Az ajánlott, valamint a betiltott szerzők és témák listázásra kerültek. A könyvek témái szerint szegmentálták a könyvkiadókat. Például a magyar szépirodalom kiadója a Szépirodalmi és a Magvető Könyvkiadó, a világirodalomé pedig főként az Európa Könyvkiadó volt. A könyvkiadás költségeit állami támogatásokból fedezték.

A ’70-es, ’80-as években enyhült a cenzúra, és ezzel párhuzamosan csökkent az állami támogatások mértéke. A könyvkiadók ismét az olvasói igények kiszolgálása felé orientálódtak, hogy nagyobb haszonra tehessenek szert, és rentábilis maradhasson a vállalkozás.

Könyvkiadás Magyarországon a rendszerváltás után

A rendszerváltás után bármit ki lehetett adni. Megszűnt a cenzúra és a könyvkiadás állami finanszírozása is. Rengeteg magánkiadó alakult ebben az időszakban. Az előprivatizáció következményeként rengeteg könyvesboltot bezártak, és a megmaradtak főként bestsellereket árusítottak. Emellett, és még sok egyéb tényező mellett, a kommunizmusban jól működő könyvterjesztői rendszer összeomlása a könyvipar válságához vezetett.

1990-ben tovább romlott a helyzet, amikor eltörölték a könyviparban tevékenykedők adókedvezményét, amire csak rátett egy lapáttal a szerzői jogtörvény módosítása. A törvény értelmében minden kiadás után visszaszálltak a jogok a szerzőre, ami ellehetetlenítette a hosszútávú stratégia kidolgozását, valamint elértéktelenedtek a raktári készletek.

A 2000-es évektől a nagy könyvterjesztő hálózatok (Líra, Libri, Bookline) határozzák meg a könyvkiadók működésének alapjait.

Az e-book fellendülése és a Digital Publishing felemelkedése

A 2000-es évek elején hazánkban is egyre szélesebb körben jelent meg a digitális publikálás, azaz az e-book kiadás. Egyes könyvkiadók maradtak a hagyományos nyomtatott kiadásnál, mások hibrid kiadóként nyomtatott és e-könyveket is kiadtak.

További bejegyzések 

Haffner Orsolya bemutatkozó

“Éppen betöltöttem a nyolcadik évemet, amikor felfedeztem, micsoda kalandot rejt az írás. Naplót kezdtem vezetni. Idővel az események listáját felváltották a gondolatok, és kiderült, hogy egyfajta meditatív elfoglaltságot találtam magamnak. A külföldről kapott, üres határidőnaplók meglódították a fantáziámat. Egyszerű ajándéknak számítottak, mégis inspiráltak.”

bővebben

Beleolvasó: Torma István – Okosak, szépek

“Ibolyka el-elgondolkodott, hogy mi határozza meg a szépséget.
Leginkább arra jutott, hogyha a lelke szép, akkor szépnek látszik ő maga is. De ez nem sikerült mindig. Néha rossz, gonosz gondolatai voltak, ezeket persze soha nem mondta, mutatta ki. Volt benne annyi önbecsülés, hogy ezt más ne tudja róla. Naplójából is kitépte azokat a lapokat…”

bővebben

Beleolvasó: Aurora P. Hill – A halandó istennő

“Sötét mélység tátongott mögötte.
Mintha onnan érkezett volna, hogy majd a semmibe térjen vissza. Magas alakját rejtő vértezetét lágy fény fogta körbe. Hátán lándzsa, az egyik kezében kard.
A sisakjához nyúlt. Bőre csupán egyetlen pillanatra villant fel az acél alatt, ahogy a száját takaró lemez felfedte arca egy kis részletét.
Pengevékony ajkait megvilágította a fény.
Nem mosolygott, nem beszélt. Lényéből olyan határozottság sugárzott, hogy ha a sötétség élő lett volna, azonnal behódol neki.
Léptei felgyorsultak, lendült a kard, és lecsapott …rá.”

bővebben
0

KOSÁR