konyvkiadas-koltsegei

A könyvkiadás költségei

konyvkiadas-koltsegei

A könyvkiadás költségei

 

A szerző az egyetlen ember, aki valóban ismeri történetét. Ő az, aki időt és energiát nem kímélve megalkotta a történetet, hogy végül az olvasó elé tárja.

Sok szerző számára egy könyv kiadása valóra vált álom. Egy lehetőség, hogy megossza élettapasztalatait a világgal, és olyan történetet meséljen el, amelyet egyébként talán nem hallanánk. De sokak számára ez az álom gyorsan drága rémálommá válhat a könyv kiadásával járó magas költségek miatt.

Ebben a cikkben arról írtunk, hogy mennyibe kerül egy könyv kiadása, és milyen költségek merülnek fel a könyvkiadással kapcsolatban.

A könyvkiadáshoz kapcsolódó munkálatok:

Egy könyv kiadásának számos lépése van. A szerkesztő elolvassa a kéziratot, majd visszajelzést ad a tartalmáról és szerkezetről. Az irodalmi szerkesztő feladata a szövegjavítás, a stilisztikai változtatások, fejlesztések javaslata mellett. A szerkesztő célja, hogy a szöveg a lehető legvilágosabb, tömörebb és érthetőbb legyen. Visszajelzést ad a történet cselekményéről és szereplőiről is. Néhány egyéb feladat, amelyet a szövegszerkesztő végezhet: hiányzó szavak vagy mondatok pótlása egy dokumentumban, nyelvtani és helyesírási hibák ellenőrzése, dokumentumok formázása a kívánt stílusban.

A szövegíró vagy szerkesztő munkájában előforduló nyelvtani, helyesírási hibákat a korrektor feladata megvizsgálni és kijavítani, hogy ne maradjanak nyelvtani helytelenségek, elírások, írásjelek vagy szóhasználati problémák a szövegben.

A tördelő elkészíti a nyomdának megfelelő méretű, elrendezésű belívet, valamint biztosítja, hogy ne legyen minőségi probléma a képekkel vagy szövegekkel.

A borítótervező grafikus elkészíti a nyomdai követelményeknek is megfelelő borítót.

A nyomdai előállítás során lesz az elektronikus dokumentumokból kézzel fogható könyv.

Végül, de nem utolsósorban következhet a marketing.

A könyvkiadás költségeit befolyásoló tényezők:

A szöveggondozás (szerkesztés, korrektúra, lektorálás) költségeit befolyásolja a kézirat hossza és minősége, hiszen például minél fejlettebb az író képessége, annál kevesebb időt igényel az adott munkafolyamat.

A borítótervezés költségeit nagyban befolyásolja, hogy egy egyszerűbb Stock fotóból készült, vagy egy rajzolt borítót képzelt el a szerző a művének. Az árszabásnál a szakemberek mindig figyelembe veszik, hogy mennyi időt és kreativitást igényel az adott megbízás.

A tördelés árát az határozza meg, hogy a belív mennyi illusztrációt tartalmaz, a szerző szeretne-e különleges fejlécet, iniciálét, ornamentikát…, tehát bármit, ami növeli a szükséges időráfordítást.

A nyomdai előállításra sincs egyértelmű árszabás, hiszen ennél a munkafolyamatnál is rengeteg a változó. Például minél több példány kerül előállításra egyszerre, annál alacsonyabb az egy példányra jutó összeg. A másik fő tényező, hogy megközelítőleg 30% árkülönbözet van a kemény és puha borítós kiadványok előállítási költsége között. Természetesen a belív terjedelme, papír választása (regénypapír/fehér ofszet papír) is meghatározó, valamint a jó könyvméret választása is fontos, mert nem mindegy, hogy mennyi a leeső hulladék, miután az íveket méretre vágják. És az extrákról még nem is beszéltünk: dombornyomás, aranyozás, UV fóliázás…stb.

A könyvkiadás költségei:

– Szerkesztés 0,5-1,5 forint/karakter

– Korrektúra: 0,3-1 forint/karakter

– Borítóterv: 20.000-250.000 forint

– Tördelés (nyomdai előkészítés): 400-1500 forint/oldal

– Nyomdai előállítás: 500-7000 forint/példány

– Marketing: könyvjelzők, booktrailer, social media anyagok és kampányok, könyvbemutató, író-olvasó találkozó, weboldal. A marketing költségei mindig az igényekhez igazodnak és határ a csillagos ég.

  • Booktrailer: 25.000-150.000 Ft
  • Könyvbemutató (helyszín, moderátor, felolvasó színész, fotós): 20.000-200.000 Ft
  • Social media kampánytervezés és kezelés 1 hónap: 30.000 Ft/hó
  • Social media hirdetési költségkeret: 1500 Ft/nap, azaz 45.000 Ft/hó
  • Plakátok, Social media grafikák: 2.000 Ft-6.000 Ft/db

Nézzünk egy példát?

A példában szereplő könyv 250.000 karakter szóközökkel. A fizikai könyv mérete 115×195 mm, keményborítós, 224 oldal, 70 g-os volumenizált regénypapír, színes oldalak nélkül. 300 db készült.

  • Szerkesztés:125.000 Ft
  • Korrektúra: 75.000 Ft
  • Tördelés: 54.000 Ft
  • Borítótervezés: 40.000 Ft
  • Nyomdai előállítás: 399.000 Ft

Összesen: 693.000 Ft, azaz 2.310 Ft/db

Ehhez jön még hozzá a marketing.

A bejegyzésben feltüntetett árakat a piacon fellelhető információk alapján gyűjtöttük össze, nem számítanak árajánlattételnek. Mi minden kéziratra egyedi árakat alkalmazunk, hiszen minden író és kézirat egyedi.

Szeretnél te is könyvkiadónk szerzői közé tartozni?

Ide kattintva minden információt megtalálsz a könyvkiadás menetéről, valamint a Smaragd Kiadó szolgáltatásairól.

Legyen a Tiéd a következő sikerkönyv!

További bejegyzések 

Haffner Orsolya bemutatkozó

“Éppen betöltöttem a nyolcadik évemet, amikor felfedeztem, micsoda kalandot rejt az írás. Naplót kezdtem vezetni. Idővel az események listáját felváltották a gondolatok, és kiderült, hogy egyfajta meditatív elfoglaltságot találtam magamnak. A külföldről kapott, üres határidőnaplók meglódították a fantáziámat. Egyszerű ajándéknak számítottak, mégis inspiráltak.”

bővebben

Beleolvasó: Torma István – Okosak, szépek

“Ibolyka el-elgondolkodott, hogy mi határozza meg a szépséget.
Leginkább arra jutott, hogyha a lelke szép, akkor szépnek látszik ő maga is. De ez nem sikerült mindig. Néha rossz, gonosz gondolatai voltak, ezeket persze soha nem mondta, mutatta ki. Volt benne annyi önbecsülés, hogy ezt más ne tudja róla. Naplójából is kitépte azokat a lapokat…”

bővebben

Beleolvasó: Aurora P. Hill – A halandó istennő

“Sötét mélység tátongott mögötte.
Mintha onnan érkezett volna, hogy majd a semmibe térjen vissza. Magas alakját rejtő vértezetét lágy fény fogta körbe. Hátán lándzsa, az egyik kezében kard.
A sisakjához nyúlt. Bőre csupán egyetlen pillanatra villant fel az acél alatt, ahogy a száját takaró lemez felfedte arca egy kis részletét.
Pengevékony ajkait megvilágította a fény.
Nem mosolygott, nem beszélt. Lényéből olyan határozottság sugárzott, hogy ha a sötétség élő lett volna, azonnal behódol neki.
Léptei felgyorsultak, lendült a kard, és lecsapott …rá.”

bővebben
0

KOSÁR