fbpx

7 kedvenc idézet egy kedvenc könyvből

Sziasztok!

 

Ismét egy kedvenc könyvemből hoztam Nektek 7 idézetet. Párhoz találtam is egy-egy passzoló képet, amivel kicsit hangulatosabbá próbáltam tenni a bejegyzést.

Petróczki Kitti Lujzi élete című könyvét már kétszer olvastam el. Elsőre teljesen beszippantott és Lujzi személyében barátnőre leltem, ha lehet így mondani. Számomra sok mondanivalót rejtett a könyv, találtam benne kapaszkodókat és jó példát ami erőt adott, hogy ne adjam fel. Így az első idézet amivel megnyitom a sort talán nem is lehetne találóbb.

“Úgy fogalmaznék: minden életszakaszban kaptam egy tanítót. Egy olyan embert, aki nemcsak szakmailag képzett, hanem az életre nevelt, és megtanított arra, hogyan legyek jobb ember.”

 

“Sok embert ismerni, sok csalódással jár. Ezeken az ismeretségeken keresztül az élet megtanít óvatosnak lenni, a naivitást elhagyni, és reálisan látni. “

woman 1006100 1920

“Az ember, akarva-akaratlanul, hibázik. Legyen gyermek, felnőtt, férfi vagy nő, aki bűnt követ el, mindig megbűnhődik. Tulajdoníthatjuk ezt a törvénynek, az Istennek, vagy a karmának: a bűn akkor is bűn, és a megtorlás elmaradhatatlan.”

A következő sorokat annyira magaménak éreztem, hogy nem is volt kérdés, hogy szerepelnie kell itt. Ezt én is ugyan így gondolom, az idő a legdrágább kincsünk.

“Ez az egy dolog van, amit sosem adhatsz vissza senkinek, az idő. Megtehetném, hogy megtartom biztos pontnak, itt meg élem a másik életem, de a karma nem vicc. És így magamnak sem adok esélyt.”

clock 1274699 1920

A következő idézetet, azért szeretem nagyon, mert én is éreztem már így, nem is egyszer. De szerintem sokan lesznek ezzel így. A Lujzi életét szerintem pont az ilyen sorok hozzá annyira közel az olvasóhoz, hogy magáénak tudja érezni, hogy Lujzit élőnek érezi, sőt olykor talán azt is érzi, hogy ő maga Lujzi.

“Szeretném tudni, hogyan kell nem szeretni. Most azt érzem, hogy soha többé nem akarom ezt. Nem akarom hagyni, hogy újra összetörjék a szívemet. Nem akarok sebezhető lenni. Ezek nem csak ujjlenyomatok: ezek hegek, amik sosem szűnnek meg fájni. Ha egyszer szerettünk valakit, sosem felejtjük el szeretni. Haragszunk, de nem szűnünk meg szeretni. Nem érezzük már azt a mindent felemésztő szerelmet, mint az elején, de szeretünk.”

“Azt mondta, „a csend is üzenet”. Igazából szeretem a csendet. … A csend számomra relatív. Olyan, mint a magány: nem kell, hogy egyedül legyek egy szobában ahhoz, hogy magányos legyek, és van, hogy nem kell, hogy mellettem legyen valaki ahhoz, hogy a gondolataim társaságában jól érezzem magam. A csend csupán egy állapot. És igen, jelentése van. Jelenthet megnyugvást, menekülést, fájdalmat, magányt, fáradtságot, csalódást, beletörődést, egyetértést, szerelmet, várakozást. Egy biztos: „a csend is üzenet”.”

woman 570883 1920

Az utolsó idézetnek pedig a számomra talán legkedvesebbet választottam. Remélem tetszett az összeállítás és kedvet kaptatok a könyv elolvasásához. Az idézetek alá alulra beteszek pár linket, ahol az ajánlómat illetve az írónőt és könyvét megtaláljátok!

Mindenki fél valamitől, valakitől, de senki sem gondol bele, hogy kitől kellene igazán. A legnagyobb ellenségünk saját magunk. Az életünk állandó harc a bennünk rejlő jó és rossz között. Félünk, hogy megcsalnak minket, de ez nem a párunk hibája. … Félünk a sötétben, de nem azért, mert nem látunk, hanem mert csak kifelé tudunk figyelni, és nem akarjuk látni, ami belül van. … Van, amikor pedig pontosan az jön elő, ami elől menekülünk. … Azt kell megértenünk, hogy mindaddig, amíg nem tudjuk magunkban helyre rakni ezeket a dolgokat, addig harcolni fogunk magunkkal. Ez a küzdelem felőröl. … Eleinte hazudunk, hogy eltussoljuk, mit művelünk, később pedig már az sem számít, mit gondol a környezetünk, és már arra sem vesszük a fáradságot, hogy kifogásokat keressünk. Elveszünk a magunk által felépített hazugságvárban, összeomlik minden, és egyedül maradunk az ellenséggel önmagunkkal…”

 

Eredeti bejegyzés ITT található.

További bejegyzések 

Aurora P. Hill bemutatkozó

„Pillanatnyilag az álmomat élem. Nagyon izgalmas dolog könyvet írni és kiadni, mások munkáiból valami csodásat alkotni.” – Aurora P. Hill

bővebben

Beleolvasó: Tánczos Tamás – A mérleg nyelve

Tánczos Tamás - A mérleg nyelve1 Fred mindig is utálta az iskolát. Na jó, nem mindig, esetleg két-három éve. De a kamaszok már csak ilyenek.  Ha egy számukra visszataszító dolgot ki nem állhatnak, akár csak egy napja is, akkor is egész életükben utálták. Frednek az...

bővebben

Könyvbemutatók, író-olvasó találkozók, előadások

Iskolák számára is adott a lehetőség, hogy egy vagy akár több osztály kedvéért meghívjanak egy írót, és esetemben például egy történelem órát annak szenteljenek, hogy rendhagyó előadásos formában vesézhessék ki a tanulók a történelem ezen szakaszát az íróval együtt. – Gombos László

bővebben
0

KOSÁR