Lehmann Ágnes fényképe

Léhmann Ágnes bemutatkozó

k-laszlo-szilvia

Ha létezne olyan embertípus, hogy homo reagerus, rólam mintáznák. A reagáló ember, ez vagyok én, zongoratanár és három gyermekes édesanya a B oldalról. Ugyanúgy keresem helyemet és utamat ötven körül, mint tizennyolc évesen, mikor a bécsi zeneakadémiára vettek fel, vagy közel a negyvenhez, mikor több, mint húszévi ausztriai tartózkodásunkat: barátokat, ismerősöket, munkát, házat cseréltem fel – immár háromgyermekes családanyaként – egy svájci újrakezdésre. Nagyobbik lányunk jövőjének a reménye, egy zürichi táncakadémiai felvételi volt csak a zsebünkben, semmi más, és rendíthetetlen hitünk abban, hogy mindig adatik választási lehetőség.

Mikor fiam 2017-ben súlyos beteg lett, nem volt más választásunk, férjemmel csak oltani tudtuk a tüzet, mely mindig új ponton éledt újra. Éveket töltöttünk kórházakban és klinikákon, miközben két másik gyermekünk érdekében megpróbáltuk fenntartani a normális élet látszatát otthon.

Nálam akkor jött az írás. A reakció az elmondhatatlanra. Kibukott. Először indulatosan, fájdalmasan, spontán, aztán gyógyírként. Olyan mélyről, hogy arra nincs magyarázat.

Megváltoztatott.

Szemlélővé váltam általa. Sokszorosára élesítette érzékszerveimet, ahogy figyeltem és ittam a természet csodálatos rendjét, a munkámat, a zongoratanítást, növendékeimet, akik visszaadták a normalitás érzetét.

És közben, ha csak kis időre is, de felejtettem.

Az írás percei nekem a békét jelentik: bíbelődést és szöszmötölést a megfelelő szavakkal és kifejezésekkel, formákkal, ritmusokkal. Olyan játék, melyet csak komolyan érdemes csinálni.

Kábé mint a zongorázást.

Ennyi a mi történetünk, az enyém és az írásé.

Az író bemutatkozása saját szavaival (változatlan formában).

Szeretnél te is könyvkiadónk szerzői közé tartozni?

Ide kattintva minden információt megtalálsz a könyvkiadás menetéről, valamint a Smaragd Kiadó szolgáltatásairól.

Legyen a Tiéd a következő sikerkönyv!

További bejegyzések 

Beleolvasó: Császi Zsüliet – A szabadság kulcsa

“Mintha az a rendőrségi szalag egy belső határvonal is lenne. Szigorú kerítés a sérült szívek körül. Fal a lélekmezsgyén, amit a védekező tudatalattink – ha nem érzi magát biztonságban – azonnal maga köré húz. Komfortzónát épít ki, melynek határait áthatolhatatlannak hisszük. Idegeneknek belépni tilos! felirattal. Holott csak egy műanyag valami, amit még egy kora őszi szél is megtépáz, pedig még csak szét sem kell tépni, el sem kell vágni, elég csak egész egyszerűen átbújni alatta.”

bővebben

Milyen okokból utasítunk el egy kéziratot?

A Smaragd Kiadónál minden kéziratot a legnagyobb gondossággal és a titoktartás tényével kezelünk, amíg az a birtokunkban van. A szerző ránk bízza a történetet, mi pedig az elolvasása után egy lektori jelentésben összegezzük a megfigyeléseinket. Fontosnak tartjuk...

bővebben
0

KOSÁR