fbpx

Url Izabell bemutatkozó

Gyerekkorom óta keresem az életem értelmét. Óvodában volt egy hármas fogatunk, ami vicces, mert pontosan három éven át játszottuk azt, hogy titkosügynökök vagyunk. Akik nem hallottak volna a munkásságunkról; olyan hihetetlen eredmények fűződnek a nevünkhöz, mint az óvodával szomszédos vámpírház ügyének felgöngyölítése. Sajnos a hároméves küldetés véget ért, engem és a kollégáimat más-más iskolákba helyeztek át, ahol nemhogy vámpírházak nem voltak, de ellopott tolltartók is csak nagyritkán. Igen ám, de egy ügynök gyanakvását nem olyan egyszerű elaltatni! A látszat ellenére a suli valóságos bűntanya volt, az osztálytársaim pedig izgatottan várták, milyen cselszövésről rántom le a leplet legközelebb. 

Nem hagytam lankadni a lelkesedésüket, gondoskodtam az állandó fordulatokról. Meglepően hiteles mesélőnek bizonyultam. Senki sem kérdőjelezte meg, hogy valóban olvasom-e a hieroglifákat, vagy hogy nyolc évesen lehetek-e a CIA alkalmazottja.

Idősebb fejjel azonban rá kellett jönnöm, hogy a valódi sikerekhez valódi tudásra kell szert tennem. Azt akartam, hogy aki a kisiskolás Izabellt látta utoljára, most a homlokára csapjon: „Megmondta, hogy megcsinálja, és meg is csinálta!”.

Olyan munkáról álmodtam, ami különleges ismereteket és egzotikus nyelvtudást kíván, nem szűkölködik izgalmakban és bónuszként megvan arra az esély, hogy az ember otthagyhatja a fogát. Szerettem volna háborús övezetekbe utazni és arabul kérdezni a helyieket a történtekről. A kelet a szívem csücske lett a maga megfoghatatlan misztériumával. Kamaszként csak azt tudtam, hogy Vámbéry Ármin nyomdokain haladva bebarangolom a térséget. Szembenézve a körülményekkel, az esetleges háborúk viszontagságaival, hazatérve pedig mindenki a kalandjaimról faggat majd. Eldöntöttem, hogy Martens bakancsot húzok, hidzsábot csavarok magamra, felfogadok néhány jókötésű katonát, és teveháton zötykölődve a fegyverropogás nyomába szegődöm.

Azóta cizellálódtak a terveim. Az orientológia mellett érdekelni kezdtek az emberi jogi kérdések és a közel-keleti aktuálpolitika. A regényeimben valós történeteknek szeretnék utána- járni és olyan személyekre irányítani a reflektorfényt, akiknek máskülönben nem figyelnének fel a hangjára. Hosszútávó célom az oknyomozó újságírás vegyítése a szórakoztató irodalommal.
Fontos számomra a hitelesség, többek között ezért folytatok közel-keleti tanulmányokat. Jelenleg az ELTE turkológia-iranisztika szakának hallgatója vagyok. Világpolgárnak tartom magam. Tizenöt évesen költöztem először külföldre, ekkor egy évet töltöttem Törökországban egy fogadócsaládnál.

Azonkívül, hogy elsajátítottam a török nyelvet, átfogó kultúraismerettel is gazdagodtam. Középiskolai éveim legvégén rövid ideig Dubajban éltem, bejártam az Emirátusok több országát, elutaztam Katar Szaúd-Arábiával közös határához, valamint 2018-ban ott voltam Gaziantepben (Törökország déli határa), amikor a szíriai Afrinban dúló harcok igencsak érintették a török régiót is.

Egyetemi éveim alatt kitűzött célom eljutni Türkmenisztánba, a világ egyik legzártabb országába, de a közeljövőben felfedezem Üzbegisztánt, Irakot és Palesztinát is. Keletkutatóként, egy újságíró kíváncsiságával és egy regényíró szenvedélyével.

Legújabb regényem – A teheráni csecsemő – az igazságérzet hangos kiáltása. Néha csöndesen sírdogáló felelet, máskor fülsértő ordítás. Megbotránkoztató, nyers, szókimondó, de minden sorában igazi.

További bejegyzések 

Beleolvasó: Stílus és Technika – Rejtővel egy asztalnál

Van tizenhét író, akik szerencsét próbáltak, és olyan történeteket igyekeztek írni, amelyekben megjelenik Rejtő Jenő történeteiből jól megismert humor. Ezen igyekezetükben néhol megelevenednek a NAGY író egykori stíluselemei, néhol megvillan az író saját tehetsége, a...

bővebben

Beleolvasó: Varga Szilárd – A mágusok ideje

„A fegyveres testületeknél eltöltött idő ugyanúgy nyomot hagyott rajtam, mint érdeklődési köröm egy másik vonulata, a spiritualitás. Ez a kettősség tükröződik vissza ebben a történetben. Próbaolvasóim közül voltak akik azt mondták, hogy két külön történetet gyúrtam...

bővebben

Beleolvasó: Zsiros-Petróczki Kitti – Elképzelt terápia

Képzeld el, hogy egy terápiáról álmodsz   Ezt pedig teszed több éjszakán keresztül, és idővel rá kell döbbenned, hogy önmagad elől nem menekülhetsz, ezt most végig kell csinálnod. Pedig a halogatásban, mások hibáztatásában, hogy miért nem jutsz egyről a kettőre már...

bővebben
0

KOSÁR