fbpx

Rubyverzum Blog: Interjú Petróczki Kittivel

Szenvedélyem a tanítás, nem abban az átlagos értelemben vett tanár oktat, diák tanul aspektusban, inkább ahogy a coach-ok terelgetik az embereket, vagy a trénerek képzik az értékesítőket.

100472491 250845909664002 6195877498601865216 o.jpg? nc cat=111& nc sid=dd9801& nc ohc=xPHKz NTKsIAX saKp6& nc ht=scontent vie1 1
1.) Mutatkozz be, kérlek, pár mondatban!

A nevem Petróczki Kitti. Jelenleg Máltán élek a párommal, ami remélhetőleg már nem tart sokáig. Igyekszünk hazaköltözni, és egy új vállalkozást indítani Kecskeméten. Reménykedtem benne, hogy idén már anyai örömök elé nézhetek, de úgy tűnik ez a projekt még várat magára. Sem a hely, sem az idő nem alkalmas.

2.) Mióta írsz?

Gyerekkorom óta. Eleinte a naplómat, verseket, később dalszövegeket és novellákat.

3.) Van-e valami megszokott szeánszod az írásra?

Igazán nincs szeánszom. Egyszerűen leülök, vagy lefekszem, és írok. Általában feldiktálok egy hosszabb lélegzetvételű szöveget a telefonomra, ami borzasztó helyesírással ugyan, de hellyel-közzel legépeli a szöveget. Átküldöm magamnak, és laptophoz ülök. Elkezdem kijavítani a szöveget, majd általában megszáll az ihlet a saját írásomtól, és folytatom a fejezetet a laptop előtt ülve. Van, hogy nem tudok diktálni, mert olyan helyen vagyok. Ilyenkor keresek a táskában egy papírcetlit, vagy előveszem az aktuális jegyzetfüzetemet. A jelenlegit egy, a szívemnek nagyon kedves pártól kaptam, mielőtt Máltára költöztem.

4.) Honnan jött a Lujzi élete ötlete?

Szeretem az emberek történeteit, minden élet egy-egy történet. Nagyon szeretek ismerkedni, nem a férfi-nő kapcsolatokra gondolok, hanem random emberekkel. Ha tömegközlekedésen utazom, ha várok valakire egy étteremben vagy kávézóban, vagy egymás mögött állunk a bevásárlóközpontban arra várva, hogy fizethessünk. Saját életemből, és mások történeteiből merítettem ezt az ötletet.

5.) Miért pont ebben a műfajban írsz?

Ha jól emlékszem, úgy 12 évesen kezdtem naplót írni. Egészen tavaly nyárig őrizgettem ezeket a kis füzeteket. A stílusomat ez nagyban befolyásolta. Másrészt szenvedélyem a tanítás, nem abban az átlagos értelemben vett tanár oktat, diák tanul aspektusban, inkább ahogy a coach-ok terelgetik az embereket, vagy a trénerek képzik az értékesítőket. Innen a motivációs vonal.

6.) Mesélj kicsit a Lujzi élete borítójáról!

A borító első ránézésre túlzsúfoltnak tűnhet, azonban, ha valaki emiatt nem szavaz neki bizalmat, akkor jobb is, ha nem olvassa el, hiszen a tartalma még „zsúfoltabb”. A színvilágot a könyv hangulata szerint választottuk. A női alak az egyik saját rajzom, ami történetesen a lapockámra is fel van tetoválva, a spirituális vonalat hivatott képviselni. A kottás réteg magát a zeneiséget ábrázolja, ami többszörösen megjelenik. A zongora pedig, mert imádom a zongorákat, és mert van benne egy rövid történet egy zongoraóráról.

7.) Hogyan fogadták az olvasók a Lujzi életét?

Legnagyobb meglepetésemre jól. Nem váltott ki olyan szélsőséges visszajelzéseket, ahogy vártam. Úgy tűnik helytálló volt az, amikor azt mondtam, valószínűleg mindenki talál majd benne olyan részt, amivel azonosulni tud.

8.) Miért nem választottál magadnak írói (ál)nevet?

Egyenes és korrekt embernek tartom magam. A véleményemet is vállalom, legyen az bármilyen megbotránkoztató is mások számára. Azt hiszem, szerettem volna, ha a környezetem tudja, hogy ezzel is foglalkozom, azok is akik már közvetlenül nem állnak velem kapcsolatban. Kecskeméten és környékén, az eddigi foglakozásaimból adódóan rengetegen ismerik a nevemet, hírhedt és híres vagyok “hírös” városunkban. 😉

9.) Mennyire fontos neked a visszajelzés?

Nagyon fontos, hiszen ezekből a visszajelzésekből tudom, hogy mi az, amin változtatnom kellene, és mi az, ami tetszik az olvasóimnak. Elég maximalista vagyok, így szeretnék fejlődni ezen a területen is. Másrészt egy-egy visszajelzésből tudom, hogy át tudtam adni azt, amiért íródott. Álmomban sem gondoltam volna, hogy ennyien el fogják olvasni. Amikor úgy döntöttem kiadom, azt gondoltam, hogyha csak egy életet sikerül megváltoztatnom, már megérte. Erre egy szívemhez nagyon közel álló tanítóm, Heller Balázs azt mondta: egyet már biztosan sikerült megváltoztatnod, úgyhogy máris megérte… a sajátodat.

10.) Milyen érzés, amikor végzel egy történettel?

Nem tudom szavakba önteni. Szeretném azonnal megmutatni mindenkinek, aztán persze pár óra múlva máris megtalálom a hibákat. Úgy érzem sosem vagyok velük kész.

11.) A jövőben milyen könyveket várhatunk tőled?

Pár hónapon belül érkezik Alfonz ikerlángja, ahol Lujzihoz hasonlóan egy fiatal srác életét boncolgatom. Jövőre ezt a vonalat egy harmadik résszel kívánom lezárni, ahol a spiritualitásé lesz a főszerep. Mind a három könyv, önálló történetként is megállja majd a helyét. Azután még egy történettel készülök, ami egy nyaralás története, ahol egy olaszul nem beszélő lány, beleszeret egy csak olaszul beszélő férfiba. Az olaszországi Sperlongában fog játszódni a történet.

12.) Mit gondolsz, az író tényleg beleteszi lelke egy részét a könyvébe? Nálad is így van?

Úgy gondolom, igen. Minden műben adunk egy darabot a szívünkből az olvasóinknak akár akarjuk, akár nem. Én akarattal adom. 😉

13.) Szoktál olvasni? Ha igen, milyen műfajban?

Szoktam olvasni, a mennyisége viszont változó. Most keveset olvasok, mert én nyomtatott formában jobban szeretek, és itt nincsenek magyar nyelvű könyvek. Másrészt, mert mikor írok, akkor inkább ott vannak a gondolataim. Jelenleg egy meglepetés történeten dolgozom, de erről most még nem árulhatok el többet. Általában regényeket olvasok, azon belül romantikusokat.

14.) Mi inspirál írásra/mi inspirál írás közben?

Ez nagyon változó, van, hogy egy dal, van, hogy egy mondat, egy jelenet, amit az utcán látok, a tenger, szinte bármi.

15.) Mennyire fontos neked a harmónia az adott történettel kapcsolatban? Például a borítónak mennyire van köze a sztorihoz?

A személyiségtípusom nagyon összetett, ennek egyik része folyamatosan törekszik a harmóniára, néha már már kényszeresen. Szeretem, ha a poharak szép sorban vannak a polcra téve, az íratok kategorizálva, külön irattartókba…stb. Ugyanígy igaz ez a könyvborítóra is. Hamarosan érkezik Alfonz ikerlángjának a borítója. Csabinak, a grafikusomnak most nincs könnyű dolga, de hiszem, hogy egy újabb remekmű születik a kezei közt.

16.) Ha elmehetnél egy buliba a karaktereiddel, akkor hogy éreznéd magad velük? (Csak őszintén! :D)

Hűha. Jó nagy buli lenne. Mármint úgy értem, hogy nagyon sok karakterem van, és igazán internacional. Azt hiszem, én jól érezném magam, mert én alkottam őket, ők már kevésbé. 😛

17.) Mennyire fontos neked a zene az adott történettel kapcsolatban? (Hallgatsz-e zenét írás közben? Kapcsolsz-e zenét az adott történethez?)

Nagyon fontos nekem a zene mindig és mindenhol. Ugyanannyira az életem része, mint az írás. Írás közben is hallgatom néha, de leginkább előtte és utána. Lujzi életében, minden fejezet hangulatát egy zenével szemléltettem, amit QR-kódokon keresztül érhetnek el az olvasók. Alfonz ikerlángjában, szintén ezt a módszert fogom alkalmazni.

18.) Honnan jött az Alfonz ikerlángja ötlete?

Kb. 4 hónapja döntöttem úgy, hogy a folytatást megelőzően írok még egy történetet. Ahhoz, hogy a harmadik rész azt a hatást érje majd el, amit szeretnék, ennek a karakternek is a helyére kell kerülnie. Lujzi életében, nem sokat tudunk meg róla, és ez korrigálásra szorult.

19.) Mit gondolsz, hogyan fogják fogadni?

Remélem ugyanannyira jól, mint a Lujzi életét. Úgy érzem, jobban sikerült, mint az. Nem annyira sűrű a cselekmény, és kevesebb a karakter is, ám szerintem az írásmódom sokat fejlődött.

20.) Mesélj kicsit az Alfonz ikerlángja borítójáról!

A barna és narancs több árnyalata fog megjelenni rajta. Alfonz egy dobos figura, aki egy sziluettként fog visszaköszönni a borítón. Ugyanúgy, mint a Lujzi élete esetében, minden motívumnak jelentése van.

21.) Hogy érzed, jelenleg hol tartasz, mint író? És hová szeretnél eljutni?

Fogalmam sincs. 😀

22.) Az írás mennyiben lett az életed része?

Jelenleg ez teszi ki a mindennapjaim negyven százalékát. Vagy írok, vagy ellenőrzöm, amit írtam, vagy olvasók, kutatok, tanulok.

23.) Van-e példaképed? Ha igen, miért? Ha nem, miért nem?

Konkrét példaképem nincs. Volt sok az életem során, de valahogy mindig bebizonyították, hogy nem érdemesek rá. Így legalább nem csalódok.

24.) Mit gondolsz, tényleg igaz? : Az olyan ember, aki könyvet olvas, soha sincs egyedül.

Attól függ milyen könyvet. Egyetértek azzal, hogyha bele tudom élni magam egy könyvbe, megtalálom benne magam, és megkedvelem a szereplőket, akkor ez igaz.

25.) Mit üzennél az olvasóidnak?

Azt, hogy köszönöm a rengeteg támogatást, és hogy ennyien visszajeleznek, és igyekszem a jövőben is teljesíteni minden tőlem telhetőt. Továbbra is közvetlenül én válaszolok meg minden üzenetet, szóval vegyék fel velem bátran a kapcsolatot. És még talán egy gondolat a leendő olvasóimnak: ők nyertek, lesz ebook. 😉

 

Az eredeti bejegyzést ide kattintva tudod elérni.

További bejegyzések 

Aurora P. Hill bemutatkozó

„Pillanatnyilag az álmomat élem. Nagyon izgalmas dolog könyvet írni és kiadni, mások munkáiból valami csodásat alkotni.” – Aurora P. Hill

bővebben

Beleolvasó: Tánczos Tamás – A mérleg nyelve

Tánczos Tamás - A mérleg nyelve1 Fred mindig is utálta az iskolát. Na jó, nem mindig, esetleg két-három éve. De a kamaszok már csak ilyenek.  Ha egy számukra visszataszító dolgot ki nem állhatnak, akár csak egy napja is, akkor is egész életükben utálták. Frednek az...

bővebben

Könyvbemutatók, író-olvasó találkozók, előadások

Iskolák számára is adott a lehetőség, hogy egy vagy akár több osztály kedvéért meghívjanak egy írót, és esetemben például egy történelem órát annak szenteljenek, hogy rendhagyó előadásos formában vesézhessék ki a tanulók a történelem ezen szakaszát az íróval együtt. – Gombos László

bővebben
0

KOSÁR