fbpx
Könyvkiadás

Kész a kézirat – Könyvkiadás lépésről lépésre

Kész a kézirat, de a neheze még csak most jön. Szerzőnk vért izzadva megírta a tökéletes művet, indulhat a kiadás.

Mint minden hősnek, neki is szüksége van segítőkre, varázstárgyakra a siker érdekében.

Könyvkiadás

Ahogy egyre mélyebbre jut a kiadás sűrű erdejében, egy varázsos tisztáson lel rá a Szerkesztőre, Lektorra, Korrektorra, Grafikusra és Tördelőre. Nagy ritkán előfordul, hogy a segítő 5 fejű sárkányként jelenik meg, de leginkább szorgos kis manók képében találkozhat velük, akik társai lesznek a kiadás rögös útján.

A szerkesztő/lektor a történet ívét, dramaturgiáját, a párbeszédeket vizsgálja és javaslatokat tesz a változtatásokra. Egy jó szerkesztő bevonásával elkerülhető, hogy unalmas legyen egy történet, mert rávilágít, hol, mikor, mely információkat kell adagolni ahhoz, hogy végig fenntartsuk az olvasó érdeklődését. Olyan hibákat is észrevesz, amelyeket az írók saját történetükben többszöri átolvasás után sem, figyelmet fordít arra is, hogy a kész kéziratban az írói elképzelés a lehető legjobban megjelenjen.

Ez a próba a hőst alaposan meg szokta viselni, mivel ő abban a tudatban van, hogy a jelenlegi képességeivel képes ezek leküzdésére. Azonban ahogy a szerkesztővel egyre jobban elmerül a kézirat javításában, azzal szembesül, még nem állt készen a megmérettetésre. Miután a közös munka alatt megedződik, a szerkesztő továbbküldi a korrektorhoz.

Sok hős vérzett el azon, amikor azt képzelte, hogy a szerkesztővel való munka után már bármilyen kihívással szembenézhet. Amikor meglátja a korrektor első körös javításait, előfordul, hogy bizonytalan lesz, és kétségei támadnak, hogy a küldetést sikeresen végre tudja hajtani. Azonban a történet végén a jutalom sohasem hullik csak úgy a hős ölébe, ezért ilyenkor szokott megjelenni a Jótündér, aki a Kitartás varázsitalát adja neki.

Könyvkiadás

De miben is segít a korrektor? Mindenben, ami a szöveg minőségét emeli. Például rámutat az elgépelésekre, alany és állítmány hibákra, írásjelek helytelen használatára, stílushibákra, egybeírásra és különírásra, tehát mindenre, ami a helyesíráshoz és a nyelvhelyességhez tartozik.

Ezután lép színre a grafikus – bár ügyesebb mesehősök már szerkesztés vagy korrektúra közben is találkozhatnak vele. Ő az írónkkal közösen megálmodja a könyv borítóját, és utána varázspennájával megidézi azt egy kép formájában.

Nem maradt más hátra, jöhet az utolsó próbatétel: a tördelés. Itt hősünk már sokkal könnyebben fogja venni az akadályokat, mivel neki pusztán elfogadnia kell, hogy a könyv belső kinézete találkozik-e az elképzeléseivel. Néha az írók szeretik ezt a próbatétel elkerülni, és inkább a saját maguk által készített Word dokumentumból készítenek nyomdakész pdf-et. Sajnos csak a megjelenés után jönnek rá, a végeredmény sokat ront a kiadvány minőségén. Ráadásul ilyenkor magasabb árat is kell a nyomdában fizetniük, mivel a terjedelem (oldalszám) jelentősen több, mintha a tördelő készítette volna el a könyvet.

A tördelő figyel arra, hogy az optimális betűtípus- és méret, margó beállítás legyen alkalmazva, hogy az olvasási élmény a lehető legjobb legyen. Arra is gondot fordít, hogy a nem megfelelő sorkezdések, sorvégződések és elválasztások javítva legyenek.

Hősünk túl van a próbák nehezén, a kézirat külleme egy igazi könyvre hasonlít. Most már bátran mehet a nyomdába.

Könyvkiadás

További bejegyzések 

Élménybeszámoló: People First Irodalmi Nap

2022.06.18-án került megrendezésre Pécsen a Lapozgató – People First Irodalmi Nap, melyen a Smaragd Kiadót  S. A. Locryn, Elena Honoria, Zsíros-Takács Mária, Zsiros-Petróczki Kitti és Andy T. Miller képviselte. Az egyesület első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal...

bővebben
0

KOSÁR