fbpx

Beleolvasó-Szakadék

szakadek csak hiszed hogy kommunikalsz

Szerző: Marosi Nikolett
Oldalszám: 136
ISBN: 9786150073446
Megjelenés éve: 2020

Egyenlőség, előítéletek

Az alapján ítélünk, mit látni vélünk. Véleményt formálunk arról, ki hasonló, vagy ki tőlünk eltérő. Sajnálatos, a mást sokszor a negatívval, rosszal azonosítjuk.

Pedig megannyi dologban lehetünk különbözőek.

Eltérhet a rassz, a nemzet, s velük a kultúra. A nem – mert férfi és nő között nagy a szakadék, mégis sokszor egy –, hogy férfi nőt szeret, s nő a férfit vagy férfi a férfit, nő a nőt. Más a gondolatvilágunk, a véleményünk – mert egy ország, de különböző az érdek –, a személyiség…

És talán a legkülönfélébb mind közül maga az élet, a sors. Ezen dolgokat magunkkal hozzuk, gyökeret vernek belénk, s távozni soha sem képesek.

Ezért megszólni bárkit másságáért bűn, a legnagyobb. Mert fáj. Mert ha velem vagy veled ekképp bánnak, életre szól. Megtör, romokba dönt.

S felállni csak igazán erős ember tud, és ő építkezik is belőle.

Ki gyenge, összeroskad, és sebei soha be nem gyógyulnak. A fájdalom húsába mar, s megreked.

Nem a másságot elítélni, hanem a valódi bűnt. Mert míg kárt nem okozunk sem másban, sem magunkban, vétkesek nem lehetünk. De jaj annak, kinek tette negatív következményekkel jár! Akár testben, akár lélekben mély sebet ejt. Ő az igazi bűnös. Vele bánjunk kegyetlenül, mint ő a másikkal. Testért testtel, lélekért lélekkel, mi fordítva is igaz. Mert bűnhődik egyik, bűnhődik másik is. Hiszen a kalitkába zárt fizikai és szellemi értelemben vett lét is sajog, sír.

A másság elfogadandó. Mert mindenki más. Nincs két egyforma, csak hasonló.

 

További bejegyzések 

Beleolvasó: Simon Rita – A Tulipános Kocsma

Simon Rita: A Tulipános Kocsma Alig telt el egy esztendő, a kisváros rohamosan szépülni kezdett. Számítógép szaküzletek, kozmetikák, virágboltok nyíltak, a távolsági buszok egyre gyakrabban közlekedtek és egyre nagyobb útvonalakat jártak be. Sokan költöztek át...

bővebben

Simon Rita bemutatkozó

Az írás szeretete nem új számomra, korábban gazdasági újságíróként is tevékenykedtem, jelenleg pedig, családi teendőim mellett jogászként dolgozom.

bővebben

Beleolvasó: Stílus és Technika – Rejtővel egy asztalnál

Van tizenhét író, akik szerencsét próbáltak, és olyan történeteket igyekeztek írni, amelyekben megjelenik Rejtő Jenő történeteiből jól megismert humor. Ezen igyekezetükben néhol megelevenednek a NAGY író egykori stíluselemei, néhol megvillan az író saját tehetsége, a...

bővebben
0

KOSÁR