fbpx

Beleolvasó-Használd az elméd!

hasznald az elmed

Szerző: Tánczos Lívia
Oldalszám: 160
ISBN: 9786150115252
Megjelenés éve: 2021

Január

Január 1.

Nézd végig az elmúlt 1–5 évedet. Gondold végig: mennyi minden történt veled? Miben fejlődtél? Milyen tudást és tapasztalást viszel magaddal? Melyek ezek közül a legfontosabbak? Mire vagy büszke ezek közül? Melyek azok a tapasztalatok, amelyek igazán nagyot lendítettek a fejlődéseden?

 Január 2.

Ne másokhoz, csakis önmagadhoz hasonlítsd magad! Ez nem egy verseny. Mindenki egyedi életúttal érkezett ide, mindenkinek egyedi megoldandó feladatai vannak erre az életre.

Lásd meg, hogyan jutottál el oda, ahol most vagy. Vond le a megfelelő következtetést, lépj tovább, és döntsd el, mit szeretnél elérni, hova szeretnél fejlődni. Szeresd és tiszteld önmagad annyira, hogy büszke vagy arra, amit elértél, amivé/akivé váltál.

Kihez hasonlítod magad?

 Január 3.

A kérdéseidre a válaszok belülről fognak jönni, mert te magad vagy a válasz a kérdéseidre. Ne keresd kívül azt, ami belül van. Neked kell megtalálnod a válaszokat önmagadban. Te vagy a kulcs önmagadhoz.

Mikor hitted el, hogy kívül kell keresni a válaszokat?

 Január 4.

Ha nem vagyunk tisztában a mélyen a tudatalattinkban lévő önkorlátozó hiedelmeinkkel, akkor különböző önszabotázsokat fogunk elkövetni „önmagunk” ellen. Igazából nem is vagyunk tisztában azzal, mit és miért csinálunk. Csak egy érzés lesz, ami például fáj, és olyat teszünk, amit nem is igazán tudunk megmagyarázni, miért is tettük.

Milyen tudat alatti önkorlátozó hiedelmek irányítanak?

 Január 5.

A körülöttünk lévő emberek azért vannak mellettünk, mert tanítanak bennünket: az éppen aktuális életfeladatunk megoldásához szükséges leckéket hordozzák. Tehát akkor, amikor nem is számítasz rá, meg fogják nyomni a legfájdalmasabb nyomógombjaidat…

Melyik fájdalmas „nyomógombodat” nyomták be utoljára?

Január 6.

A megfelelő szemszögből meglátni a veled történő eseményeket, nem minden esetben egyszerű. Sokkal könnyebb ujjal mutogatni másra – nem vállalva 100%-os felelősséget az életünkért –, és hibáztatni mindenkit, csak saját magunkat nem.

Mikor fogsz végre 100%-os felelősséget vállalni az életedért?

 Január 7.

Azt hiszed, ha megkapod azokat a dolgokat, amelyeket feltételként szabtál a boldogságodnak, akkor minden rendben lesz az életedben? Azt hiszed, ha van pénzed, akkor megvásárolhatod mindazokat az eszközöket, amelyektől szebb lesz a világ, és ettől jó érzéseid lesznek? Azt hiszed, ha megtalálod az igazit, akkor végre minden a helyére kerül körülötted?

Arra az érzésre vágysz, amit érezni szeretnél akkor, ha megkapod vagy eléred ezeket. Küzdesz és harcolsz, hogy megvalósítsd a nagy álmaid. Amikor pedig eléred, csak az üresség érzése van benned, és nem érted: hol rontottad el? Nem érted, miért nem vagy boldog. Nem értesz hirtelen semmit sem… Elérted, amit akartál, mégsem találod a helyed a világban.

Mi lehet az oka annak, hogy nem találod a helyed a világban?

 Január 8.

Mi az, amire leginkább vágysz?

Mi kell ahhoz, hogy jól érezd magad a bőrödben – MOST?

Hogy boldog légy – MOST?

Hogy megtaláld a lelki békéd – MOST?

Igazából minden ember arra vágyik, hogy boldog legyen, megtalálja a lelki békét, a harmóniát és az összhangot az életében. Ehhez viszont az kell, hogy MÁR MA érezd jól magad a bőrödben! Ne várj semmilyen külső körülményre, mert azok nem fogják neked megadni azt, amit igazán és tiszta szívből szeretnél.

Mi az, amire valójában, tényleg, biztosan vágysz?

Január 9.

Gondolkodásmódunk hatással van az egész életünkre. Ahogyan gondolkodunk a saját életünkről, a kapcsolatainkról, a munkánkról, a világról, az meghatározza a dolgokhoz való hozzáállásunkat. A hitrendszerünk, a meggyőződéseink és a paradigmáink
uralják az egész életünket.

Milyen meggyőződések a legmeghatározóbbak az életedben?

 Január 10.

Az új szokásainkkal tudunk változtatni a régi életünkön. Ha nem tetszik most valami az életünkben, akkor nagy valószínűséggel olyan új szokásokat kell elsajátítanunk, amelyek előrébb visznek bennünket. Egy-egy új szokást körülbelül 21–30 nap alatt tudunk szokássá alakítani az életünkben. Ennyi idő kell ahhoz, hogy beépüljön az életünkbe, és ha már nem csinálnánk, hiányozna, vagyis életünk természetes részévé válik.

Milyen új szokásokkal tudnál változtatni a régi, berögzött szokásaidon?

 Január 11.

Ugyanazt a „vizsgafeladatot” kapod mindaddig, amíg át nem mész a teszten – csak pepitában. Ha hosszú évek óta ugyanabban a mókuskerékben találod magad, és nem érted, miért pont veled történik mindig ez, akkor ez azért van, mert még nem oldottad meg a kapott feladatot. Sőt, még ezek után is előfordulhat, hogy ugyanazt a leckét kapod, de már csak azért, hogy teszteljenek, vajon biztosan megértetted-e a tanulságot.

Milyen „mókuskeréktől” – tanítástól – nem tudsz szabadulni?

 Január 12.

A paradigma az, ahogyan viszonyulunk a dolgokhoz, és ahogyan látjuk a világot, vagyis a szemléletmódunk és a beállítódásunk; a hitünk, a hitrendszerünk, a meggyőződéseink, amelyek befolyásolnak bennünket, pozitív, vagy akár negatív irányba. Paradigma az, amilyen szemüvegen keresztül látjuk a világot, a velünk történő eseményeket, a körülöttünk zajló folyamatokat.

Ha a szemüveged nem megfelelő élességű, akkor esélyed van arra, hogy nem a megfelelő szemszögből látod az eseményeket. A paradigmáid mindig uralni fogják az életed, mert mindig keresni fogod a bizonyítékokat a hitrendszered igazolására. Találni is fogsz ezekre indokokat és érveket, hiszen a saját, speciális szemüvegeden keresztül látod a világot.

Vajon az önmagaddal kapcsolatos paradigmáid segítenek vagy hátráltatnak a céljaid elérésében?

 Január 13.

A paradigmáink láttatják velünk a dolgokat nem megfelelő szemszögből, hibás szemüvegen keresztül. Ezért nem kellene sokszor olyan hamar véleményt mondanunk másokról, vagy bizonyos helyzetekről. Ezért nem kellene ítélkeznünk, vagy címkéznünk, ha nincs pontos információnk. A saját, korlátozott nézőpontunkból ritkán látjuk a teljes, egész képet.

Mi kellene ahhoz, hogy tágabb szemszögből tudj tekinteni a dolgokra?

 Január 14.

A jó eredmények akkor fognak megjelenni az életünkben, amikor a céljaink eléréséhez szükséges megfelelő szokások az életünk természetes részévé válnak. Jelenleg is vannak eredmények az életünkben, hiszen most is vannak olyan szokásaink, amelyek előre visznek, és olyanok is, amelyek nem. A kérdés csak az, vagy-e annyira tudatos az életeddel kapcsolatban, hogy felismerd: ha nem változtatsz valamit nagyon sürgősen, akkor minden marad a megszokott kerékvágásban. Semmi, de semmi nem fog változni! Nagy butaság azt gondolni, hogy majd maguktól rendbe jönnek a dolgok. Ha legalább gondolkodásmódbeli változás nem történik, ahol is képes vagy meglátni a bögre másik oldalát, akkor ugyanott leszel, mint előtte.

Mennyire vagy tudatos a hátráltató szokásaiddal kapcsolatosan?

 Január 15.

„Az egyik legnagyobb gond, hogy mi, emberek, mindent azonnal akarunk. Nincs türelmünk. Pedig semmi sincs ingyen. Nem fog az ölünkbe hullani a jutalom, ha nem dolgozunk meg érte. Sokszor hallom, amikor emberek beszélnek valakiről, hogy az illető milyen szerencsés. Irigyelik az elért eredményeit, de nem gondolkodnak el azon, vajon mennyi munkája van annak az embernek abban, hogy odáig eljutott. Mennyit éjszakázott például két kisgyermek mellett, hogy meglegyen a diplomája? Vagy mennyit túlórázott az előléptetésért? Általában már csak a végeredményt szokták meglátni. A hozzávezető útról pedig fogalmuk sincs, és ilyenkor jönnek a rosszindulatú vagy irigykedő megjegyzések.

Melyek azok a dolgok, amelyeket azonnal akarsz?

 Január 16.

Te már ma is boldog lehetsz, ha akarsz, hiszen ez csak döntés kérdése. Mindennap hozhatsz arról egy döntést, hogyan érzed magad a bőrödben. A dolgokhoz való hozzáállásodat, a gondolkodásmódodat mindennap meghatározhatod. A te kezedben van az életed irányítása! Senkinek ne add át az életed kormánykerekét! Mert ha a boldogságodat feltételekhez kötöd, akkor sajnos ezt teszed.

Milyen feltételeket szabtál a boldogságodhoz?

 Január 17.

Az önmagunkról kialakított belső képünk nagyban meghatározza az egész életünket. Ha képtelennek tartjuk magunkat arra, hogy elérjük az álmainkat és a céljainkat, akkor valóban lehetetlen lesz megvalósítanunk szívünk vágyait. Ha alacsony az önbecsülésünk, a hitünk önmagunkban, ha nem tartjuk érdemesnek magunkat a legjobbra, akkor soha nem fogjuk megkapni azt, amiben titkon reménykedünk.

Melyek azok a dolgok, amelyekre nem tartod érdemesnek magad?

 Január 18.

Amíg TE nem szereted és nem tiszteled önmagadat, addig más sem fog téged szeretni és tisztelni. Hogyan akarsz előrébb jutni, ha nem megfelelő az önmagadról alkotott belső képed? Hogyan is gondolhatod, hogy eléred a céljaidat, ha nem ismered önmagad? Ha az önbecsülésed, az önbizalmad lent van a béka feneke alatt, akkor nem leszel képes kitartóan és hittel menni előre az álmaidért.

Mi kellene ahhoz, hogy végre elkezdd szeretni és tisztelni önmagad?

Január 19.

A szokásaink formálnak bennünket. Ha változást akarunk az életünkben, akkor nagy valószínűséggel új szokások elsajátítására van szükségünk. Ha nem változtatunk valamin, akkor minden ugyanúgy fog maradni az életünkben. Az elmebaj fogalma: ugyanolyan szokások mellett eltérő eredményeket várni.

Milyen régi szokásoktól vársz új eredményt?

 Január 20.

Sok sérelem, ami bennünket ér, legtöbbször nem is rólunk szól, hanem a másik embernek tartunk fájdalmas tükröt egy ártatlan szavunkkal vagy mondatunkkal – vagyis megnyomtuk egy „nyomógombját”, amire ő elkezd rúgni, csípni, harapni, hogy a megsértett énjét védje. Erre elindul egyfajta „vagdalkozás”, amiben elkezdjük egymás fejéhez vágni a réges-régi sérelmeinket.

Kiről szól igazából ez a történet?

  Január 21.

Nem mentheted meg az embereket önmaguktól, attól, amit meg kell tapasztalniuk. A lelkedet kiteheted azért, akit szeretsz, de ha ő nem akarja, hogy te megmentsd, akkor nem tehetsz érte semmit. Egyet tehetsz csak, bármennyire is fáj, még ha a szíved is szakad bele, hogy félreállsz, és a lehető legjobbakat kívánod neki. Az élet pontosan azt fogja ezeknek az embereknek adni, ami az ő fejlődésükhöz kell. Te is pontosan azt kaptad, ami a te fejlődésedhez kellett.

Ki az, akit mindig meg akarsz menteni – az akarata ellenére?

 Január 22.

Az emberi kapcsolatok a tükrökről szólnak (ezek lehetnek gyerekek is), ahol is a körülöttünk lévő emberek megnyomják a lelkünk mélyén lévő fájdalmas nyomógombjainkat, hogy végre meggyógyuljunk. Ezért érzed sokszor azt, hogy ugyanabban a szituációban találod magad, csak pepitában, vagyis a szereplők és a helyszín változott, de a helyzet ugyanaz maradt. Vagyis a rossz hír az, hogy a megoldandó feladat még mindig ugyanaz. A tanítást pedig addig küldik számodra, amíg meg nem tanulod a leckét!

Melyek azok a tükrök, amelyekbe nem vagy hajlandó belenézni?

 Január 23.

Ha te jól vagy, ha te jóban vagy önmagaddal, ha te boldog vagy, ha te jól érzed magad a bőrödben, akkor nem fogsz késztetést érezni arra, hogy megalázz, megszégyeníts, megbánts és eltiporj bárkit is. Nem akarod az erőfölényedet fitogtatni, és legfőképpen nem akarsz majd uralkodni senkin sem, mert egyenlő félként fogsz tekinteni mindenkire. Hiszen nem létezik alá- vagy fölérendeltségi viszony senki között sem. Sem a férj és a felesége között, sem a szülő és a gyermeke között, sem az orvos és a betege között, sem a tanár és a diákja között, sem a főnök és a beosztottja között.

Mit tudsz tenni ma, hogy jól érezd magad a bőrödben?

 Január 24.

Ha valaki megfelelő énképpel rendelkezik, helyén van az önbecsülése és az önbizalma, szereti és tiszteli önmagát, akkor képes a félelmeit felszámolni, és megfelelő példát tud mutatni a környezete, a gyermekei és a családja számára. Képes felelősséget vállalni a szavaiért, a cselekedeteiért és a gondolataiért.

Mivel tudnád növelni az önbizalmad?

 Január 25.

Folyamatosan példát mutatunk a gyermekeinknek, a családunknak és a körülöttünk lévő embereknek. Ha változásokat szeretnénk a világban, akkor a változásokat önmagunkkal kell kezdeni. Csak és kizárólag saját magunkat tudjuk megváltoztatni. Senki mást!

Mi az a változás, amely teljesen új irányt adna az életednek?

Január 26.

Az értéktelen vagyok érzése sajnos mára már népbetegséggé vált. Rengetegen szenvednek az önbizalom és az önbecsülés hiányától: ezek közül az emberek közül sokan elhitték, hogy értékesek és szerethetőbbek lesznek, ha a testük a média által agyonreklámozott modellekéhez fog hasonlítani. Folyamatosan sanyargatják, szidják és bírálják a testüket, mert elhitték, hogy ha nincs egyetlenegy ráncuk sem, akkor fiatalok maradnak. Elhitték, hogy ha nincs rajtuk egy deka felesleg sem, akkor nem fogja a férjük/feleségük elhagyni. Elhitték, hogy ha úgy néznek ki mindig, mintha a szépségszalonból most léptek volna ki, akkor értékesek és szerethetők.

Mi az oka annak, hogy értéktelennek érzed magad?

 Január 27.

A gyermekeknek nagyon érzékeny kis adóvevőik vannak, amelyekkel tudják venni az édesanyjuk és az édesapjuk gondolatait. Nem kell konkrétan tudniuk, szavakkal kimondva, valójában mi is zajlik a háttérben, ők ezt anélkül is tudják. Ezért is nem mindegy, hogyan él és gondolkodik a szülő, hiszen a gyermekek lemásolnak mindent, mert azt gondolják, az a helyes, amit a számukra legfontosabb személyek tesznek.

Milyen követendő, pozitív példát mutatsz a gyermekeidnek?

 Január 28.

ÉN vagyok képes VÁLTOZÁSOKAT előidézni, nem a társam, nem a szomszéd, nem a szüleim, nem a gyermekem, nem a testvérem, nem a főnököm, nem a kollégám, nem a kormány, hanem csak és kizárólag ÉN. Ehelyett mit tesznek folyamatosan az emberek? Meg akarják változtatni a körülöttük lévő embereket! A velük történő dolgokért másokat hibáztatnak; hárítanak, kivetítik a dühüket másokra. A változásnak azonban belőled kell kiindulnia! Ha más körülményeket szeretnél teremteni az életedben, akkor először neked kell változnod.

Hogyan tudnál a változások motorja lenni?

 Január 29.

Minden másodperc értékes az életedben, főleg, ha képes vagy a megfelelő szemszögből tekinteni a veled történő eseményekre. Az élet maga a CSODA! Rengeteg jó dolog vesz körbe bennünket, csak annyira természetesnek vesszük őket, hogy elfelejtünk értük hálát adni naponta.

Melyek azok a dologok, amelyekért hálás vagy?

 Január 30.

Nyisd ki végre a szemed, és lásd meg a CSODÁT! Az élet csodáját, hogy minden egyes nap ajándék! Minden reggel, amikor kinyitod a szemed, az egy csoda, hiszen élsz, és tiszta lappal indíthatod a napodat.

Melyek azok a csodák az életedben, amelyeket nem veszel észre, annyira természetesek?

 Január 31.

Az élet sok megtanulandó leckét fog neked küldeni, hogy fejlődj és tanulj. Kihívások elé kerülsz, megoldandó feladatok sorakoznak előtted, amelyeket tévesen az emberek „problémának” hívnak. Sajnos ezeket a dolgokat ilyenkor nem a megfelelő szemszögből látják. Ezekkel az ösztönző kihívásokkal egy dolgod van: levonni a megfelelő következtetést, vagyis tanuld meg a leckét, azután lépj tovább. Pont. Csukd be magad mögött az ajtót, és zárd le, amit le kell zárnod! Ami 2 perce történt, az már a múlt, nem tudsz rajta változtatni. Ne ostorozd magad, ha hibáztál. Emberből vagy: hibázol – ez teljesen természetes. Majd a következőkben helyesebben cselekszel. Csak szabadulj meg az állandó lelkiismeret-furdalástól, mert az az érzés felemészt téged.

Mit akar tanítani neked az előtted álló ösztönző kihívás?

További bejegyzések 

Aurora P. Hill bemutatkozó

„Pillanatnyilag az álmomat élem. Nagyon izgalmas dolog könyvet írni és kiadni, mások munkáiból valami csodásat alkotni.” – Aurora P. Hill

bővebben

Beleolvasó: Tánczos Tamás – A mérleg nyelve

Tánczos Tamás - A mérleg nyelve1 Fred mindig is utálta az iskolát. Na jó, nem mindig, esetleg két-három éve. De a kamaszok már csak ilyenek.  Ha egy számukra visszataszító dolgot ki nem állhatnak, akár csak egy napja is, akkor is egész életükben utálták. Frednek az...

bővebben

Könyvbemutatók, író-olvasó találkozók, előadások

Iskolák számára is adott a lehetőség, hogy egy vagy akár több osztály kedvéért meghívjanak egy írót, és esetemben például egy történelem órát annak szenteljenek, hogy rendhagyó előadásos formában vesézhessék ki a tanulók a történelem ezen szakaszát az íróval együtt. – Gombos László

bővebben
0

KOSÁR