fbpx

Beleolvasó-A Főnixmadár újjászületése

Szerző: Tánczos Lívia
Oldalszám: 180
ISBN: 9789631261196
Megjelenés éve: 2016

Az elfogadás ereje

 „A valódi önbizalom olyan, mint a szikla – se kritika, se dicséret nem ingatja meg”

 

 Buddha

 A stresszt és a belső feszültséget az okozza az életünkben, hogy ellenállunk azoknak a dolgoknak, amelyek körülvesznek, vagy az eseményeknek, amelyek történnek velünk.

Sokkal egyszerűbb volna, ha képesek lennénk megfigyelni és megtapasztalni az élet dolgait, sorban, ahogyan követik egymást. De mi sajnos folyamatosan szembeszegülünk és ellenállunk az élet természetes folyamával, ezért képtelenek vagyunk elfogadni a jelen pillanat szépségeit, eseményeit és történéseit.

Igazából a lelkünket átjáró kellemetlen tapasztalatok elől akarunk elmenekülni, hadakozunk a rossz érzések ellen, mert nem akarjuk, hogy hatást gyakoroljanak ránk. Harcolunk 

önmagunkkal olyan dolgok miatt, amiken már nem is tudunk változtatni, vagy nem is volt soha lehetőségünk azt átalakítani. Folyamatosan csatározunk önmagunkkal, belső párbeszédet folytatva egy láthatatlan személlyel, aki belül él. Önmarcangolások sorozatával bántjuk önmagunkat hosszú évtizedek óta, és képtelenek vagyunk békében élni saját magunkkal, és elfogadni az életet és önmagunkat olyannak, amilyen.

A Te ellenállásod az oka annak, hogy nem érzed jól magad a bőrödben. Nem a stressz, a problémák, a körülmények, a párod, vagy a kormány, hanem az, ahogyan reagálsz a dolgokra, és ahogyan gondolkodsz önmagadról, a körülötted lévő emberekről és a történésekről.

Valamikor az életed folyamán meghoztál a fejedben egy döntést arról, hogy minek hogyan kellene lennie, és mennyire fontos, hogy az valóban úgy is legyen. Amikor valami nem a fejedben lévő elképzelés szerint történik, akkor szembeszállsz, vagyis ellenállsz a már megtörtént dolgoknak. Ez az oka a belső feszültségednek és küzdelmednek, szenvedéseidnek, és a lelki zavaraidnak, mert nem tudod elfogadni, hogy nem úgy mennek a dolgok, ahogyan azt Te előre elképzelted, vagy eldöntötted a fejedben.

Meglepetten fogod tapasztalni, hogy a legtöbb esetben az egyetlen, ami feldolgozásra vár, az nem más, mint a saját félelmeid és vágyaid. A dolgok a félelemtől és a vágytól tűnnek olyan bonyolultnak. Ha egy esemény sem vágyat, sem félelmet nem ébreszt benned, akkor igazából nincs mit feldolgozni rajta.” 

 

Michael A Singer

Ha képes vagy a félelmeidet, a vágyaidat és a szorongásaidat feldolgozni, akkor képes leszel más szemszögből is tekinteni a veled történő eseményekre. Ha elengeded a belső harcaidat, akkor el fogod tudni fogadni önmagad és az életed.

Fogadd el a külső és belső tulajdonságaidat!

„Tükörbe nézni kockázatos dolog. Arcod olyan, mint az előhívott kép: minden rajta van. Az is, amit önmagadban letagadtál. Az is, amit az élet írt rá. Sorsod maszkmestere nagy munkát végzett: így néz ki az életszereped, amit magaddal hoztál és régóta játszol. Egy valaki nincs rajta. TE nem vagy rajta. Az Önvalód. Ezért nézed magad a tükörben ismerős idegenként.”

 

Müller Péter

Az egyik legfontosabb lépés az önbecsülésünk útján, hogy elfogadjuk önmagunkat olyannak, amilyenek vagyunk. A külső és a belső tulajdonságainkkal együtt.

Mindenki egyedi külső tulajdonságokkal születik. Meghatározott testalkattal, hajszínnel, arcformával, bőrszínnel, szemszínnel, magassággal stb. rendelkezik, mire eléri a felnőttkort. Sokan elégedetlenek azzal, amit a tükörben látnak, és kényszeresen meg akarják változtatni a külsejüket. Mindent elkövetnek, hogy megfeleljenek annak az idealizált képnek, ami a fejükben él arról, hogyan is kellene kinézniük. Igazából azt remélik, hogyha úgy néznek ki, ahogyan ők képzelik, hogy ki kellene nézniük, akkor jobban fogják őket szeretni, vagy hamarább el fogják őket fogadni. Él a fejükben egy tévképzet arról, hogyan is kellene kinézniük, hogy „tökéletesek” legyenek, emiatt mindent elkövetnek, hogy megfeleljenek ennek a fejükben „idealizált” képnek.

A hajszínünkön vagy a frizuránkon a legkönnyebb változtatni. Sokszor látom, hogy gyönyörű hajszínüket változtatják meg az emberek, mert elégedetlenek önmagukkal, vagy azt gondolják, hogyha ilyen és olyan színűre festetik a hajukat, akkor majd olyanná válnak, mint a fejükben eszményített kép, és amúgy is ezen a legegyszerűbb változtatni, ráadásul kellőképpen feltűnő is. Kipróbálnak többféle hajszínt, de nem változik semmi más az életükben. Ideig-óráig feldobódnak és különlegesnek érzik magukat, de egy idő után – mivel a gondolkodásmódjuk nem változik – minden visszatér a régi kerékvágásba.

Márpedig, ha nem vagyunk képesek szeretettel fordulni önmagunk felé, szeretettel átölelni a testünket, akkor állandó háborúban fogunk élni önmagunkkal, és az öngyűlölet állandó társunkká fog szegődni.

Sokféle testalkatú ember létezik. Sokan szeretnének megfelelni a média által reklámozott karcsú szépségideálnak, de fizikailag képtelenek lennének erre. A magasságunkon eleve nem tudunk változtatni, és sokan más egyéb adottságaik révén sem tudnának megfelelni a címlapfotókon szereplő vékony – már-már anorexiás – modelleknek.

A legtöbbször a hölgyeknek van torz testképük önmagukról, és képesek leélni úgy az egész életüket, hogy elégedetlenek az alakjukkal. A média elhitette velük (és a férfiakkal), hogy csak azok az igazán értékes emberek, akik „giznyák”, vékonyak, így folyamatosan őrlődnek a túlsúlyuk miatt, ami néha valóban csak a hamis testképük kivetülése, és valójában nincs is gond a tömegükkel. Nagyon szépek a teltkarcsú, vagy ahogy újabban nevezik: „plus size” nők, akiknek a kisugárzásán látszik, hogy boldogok és elégedettek. Nagy tévedésben élnek azok, akik azt hiszik, hogy a boldogságuk titka a kilóikban van elrejtve. Különben is, a túlsúly lelki okainak feltárása választ adhat néhány fel sem tett kérdésünkre is, ha hajlandóak vagyunk szembenézni azokkal. Ha pedig ezt is képesek vagyunk elengedni, akkor a testünk tudni fogja, mi a jó neki, és be fogja állítani az ideális testsúlyunkat…

További bejegyzések 

Beleolvasó: Simon Rita – A Tulipános Kocsma

Simon Rita: A Tulipános Kocsma Alig telt el egy esztendő, a kisváros rohamosan szépülni kezdett. Számítógép szaküzletek, kozmetikák, virágboltok nyíltak, a távolsági buszok egyre gyakrabban közlekedtek és egyre nagyobb útvonalakat jártak be. Sokan költöztek át...

bővebben

Simon Rita bemutatkozó

Az írás szeretete nem új számomra, korábban gazdasági újságíróként is tevékenykedtem, jelenleg pedig, családi teendőim mellett jogászként dolgozom.

bővebben

Beleolvasó: Stílus és Technika – Rejtővel egy asztalnál

Van tizenhét író, akik szerencsét próbáltak, és olyan történeteket igyekeztek írni, amelyekben megjelenik Rejtő Jenő történeteiből jól megismert humor. Ezen igyekezetükben néhol megelevenednek a NAGY író egykori stíluselemei, néhol megvillan az író saját tehetsége, a...

bővebben
0

KOSÁR